Målsägaren – som tidigare var med i det kriminella nätverket Outlaws, vars avdelning i Norrköping har lagts ner – beskrev tiden efter misshandeln då han omringades och attackerades med tillhyggen utanför Ria-center som en mardröm och lever numera gömd.

Den frihet som han sett fram emot när han muckade efter ett flerårigt fängelsestraff, några dagar innan misshandeln den 22 oktober, har förvandlats till något helt annat.

–  Jag är rädd än i dag. Varje gång jag går ut ser jag mig över axlarna och på nätterna vaknar jag kallsvettig efter mardrömmar om attacken, sade mannen, som valde att sitta med ryggen mot åhörarna när han förhördes.

Antagligen var det av säkerhetsskäl som inga anhöriga hade slutit upp för att ge honom stöd under rättegången, som kringgärdades av omfattande säkerhetskontroll och stor polisnärvaro. Av förundersökningen framgår det att hot förekommit mot hans familjemedlemmar och att han under fängelsevistelsen misshandlades på Kumlaanstalten.

De fem åtalade för den grova misshandeln hade desto större uppbackning. Utanför säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt flockades på onsdagsmorgonen flera medelålders män med Hells Angels-emblem på jackor och västar, yngre killar med Red & White Crew-tröjor och några yngre tjejer.

De fem åtalade gav ett ganska avslappnat intryck, satt bakåtlutade och log ibland mot varandra. De verkade känna en samhörighet även om det skiljer 15 år mellan den yngsta och äldsta och att de till utseendet är mycket olika. Ett par av dem är spensliga, medan två var kraftiga, rakade och med utmärkande tatueringar.
En av dem hade den i gängsammanhang relativt vanligt förekommande förkortningen ACAB, "all cops are bastards", tatuerad på halsen.

I sakframställan yrkade vice chefåklagare Mats Näkne på att de ska fällas för att tillsammans och i samförstånd ha misshandlat målsägaren med svärd, bordsben, hammare och yxa mot huvud, händer och kroppen. Han pekade också på att misshandeln var grov och att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Rättsintyget visar att skadorna var omfattande, framför allt på händerna som enligt bilderna i förundersökningsprotokollet ser ut att ha blivit sönderskurna så illa att benpipor stack fram ut såren och högra lillfingret hängde löst.

Målsägarbiträdet yrkade på att misshandeln ska bedömas som synnerligen grov och att ett skadestånd om 145 000 kronor plus ränta skulle utdömas.

Alla de åtalade förnekade dock brott och att de överhuvudtaget hade varit på platsen. Deras försvarare gjorde också sitt bästa för att försöka minska värdet av flera av åklagarens trumfkort, bland annat en film där ett vittne dokumenterat hur flera män springer från brottsplatsen med tillhyggen i händerna.

Dessutom pressade en av försvarsadvokaterna, Mikael Abrahamsson, målsägaren hårt med frågor om varför han i polisförhör namngivit flera personer i olika kriminella gäng.

Reaktionen från åhörarna lät inte vänta på sig. Flera utbrast: Golare!
Rådmannen Anders Heiborn uppfattade direkt oron bland åhörarna och påminde om den nolltolerans mot tecken och annat, som han utlyst.

Rättegången beräknas pågå i ytterligare fyra dagar.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/hells-angels-backade-upp-de-atalade-10685445.aspx