fredag 6 februari 2015

Bandidos ex-president nu redo att samarbeta

Jim Tinndahn, mc-klubben Bandidos före detta president, är misstänkt för bland annat grovt vållande till annans död efter en bilkrasch med dödlig utgång utanför Malmö.

Sedan i somras har han hållit sig undan skånsk polis, som därför inte har kunnat avsluta utredningen. Men nu uppger danska Ekstrabladet att ex-presidenten och Bandidos-veteranen har gett sig tillkänna – och är redo att samarbeta.
Enligt Tinndahns svenske advokat har hans klient inget emot att samarbeta med polisen.

- Vi har inte hört något från svensk polis. Och om man inte kallas har man ingen anledning att ta kontakt med polisen, säger advokat Sven-Eric Ohlsson till Kvällsposten.

Anledningen till att polisen i Skåne är angelägen om att komma i kontakt med Jim Tinndahn, 54, är en bilolycka som inträffade hösten 2012.
Det var den sjunde oktober som Jim Tinndahn körde en fyrhjulsdriven Audi längs Annetorpsleden i Malmö. I passagerarsätet satt den 34-årige Carlos Åkesson. De två hade varit på fest i Bunkeflostrand utanför Malmö, där Bandidos planerade att etablera en ny Sverigeavdelning.
Strax före en rondell förlorade Tinndahn kontroll över bilen och den våldsamma kraschen var ett faktum. Tinndahn klarade sig undan kraschen med smärtor i armen, men för hans medpassagerare gick det inte lika bra.

 

Fick livshotande skador

Carlos Åkesson fick livshotande skador och vårdades på neurokirurgen i Lund. Efter intensivvården placerades han på ett särskilt boende, men hans pappa har tidigare berättat för Kvällsposten att han varken kunde äta, prata eller röra sig.

Till slut orkade inte hans kropp med påfrestningarna längre, och den 18 december förra året somnade Carlos Åkesson in.
Hans död innebar att polisutredningen kring olyckan tog en ny vändning. Direkt efter kraschen delgavs Jim Tinndahn misstanke om grov vårdslöshet i trafiken, narkotikabrott, drograttfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Efter Carlos Åkessons död är Tinndahn nu också misstänkt för grovt vållande till annans död.

Men polisen har inte kunnat slutföra utredningen, trots att det gått över två år sedan den våldsamma kraschen. Orsaken är att utredarna i Malmö den senaste tiden inte har lyckats få tag på den misstänkte. Sedan den 17 juni förra året har Tinndahn varit spårlöst försvunnen.

– Han har sökts i Sverige utan framgång. Vi har under hösten även kontaktat våra kolleger i Danmark och bett om hjälp. Men det saknas uppgifter om var han uppehåller sig, sade Ola Stockelius vid trafikpolisen i Malmö till Kvällsposten i januari.

 

"Var på förhör för tre år sedan"

Då arbetade han och hans kolleger med att få Tinndahn efterlyst internationellt. Men nu har han alltså gett sig tillkänna självmant, enligt Ekstrabladet. Tidningen hänvisar till Tinndahn danska advokat Poul Hauch Fenger, som uppger att han har tagit kontakt med de svenska myndigheterna å sin klients vägnar. Ett samarbete ska enligt advokaten ha inletts, och Tinndahn uppges vara tillgänglig för polisen i Malmö.

Enligt Jim Tinndahns svenske advokat, Sven-Eric Ohlsson, har hans klient inte nekat att träffa svensk polis.
- Nej, vi var på ett förhör för tre år sedan. Sedan dess har vi inte hört något från svensk polis. Och om man inte kallas har man ingen anledning att ta kontakt med polisen, säger han.

Jim Tinndahn, född 1961, var Europapresident för Bandidos fram till i juni 2012. Ekstrabladet skriver att han därmed var en av klubbens absolut mäktigaste personer. Utan honom, skriver tidningen, skulle Bandidos knappast ha etablerats i Skandinavien. Källor beskriver för tidningen hur Tinndahn personligen tog kontakt med Bandidos-klubben i Texas eftersom han ville att hans dåvarande mc-klubb 666 skulle bli en del av den internationella mc-gemenskapen.
Under hans ledarskap fick Bandidos avdelningar i både Norge, Sverige och Finland. Han hade enligt Ekstrabladet också en framträdande roll i det "krig" som utkämpades mellan Bandidos och Hells Angels. Men han var samtidigt också en av huvudpersonerna i de hemliga förhandlingar som 1997 ledde fram till att ett fredsavtal slöts mellan de två rivaliserande klubbarna.

 

Straffregistret "rent som snö"

Ekstrabladet skriver att Tinndahns straffregister är närapå "rent som snö". Han har suttit anhållen vid några tillfällen, men är inte dömd för något allvarligare brott. År 2008 frikändes han från misstankar om grovt häleri.
Skulle han dömas för de brott han nu är misstänkt för i Sverige, kan han få sitta i fängelse i upp till fyra år.
Tinndahn har under många år varit bosatt i Helsingborg, men Ekstrabladet skriver att det nu är oklart om han fortfarande befinner sig på den här sidan om sundet.

Kvällsposten har utan framgång sökt Ola Stockelius vid trafikpolisen i Malmö.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-ex-president-nu-redo-att-samarbeta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar