lördag 3 maj 2014

Expressen lördag - Männen som styr den svenska maffian


Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed dömdes för sprängdåden i Göteborg och avtjänar nu sitt straff på Kumla-fängelset. När han i sommar lämnar fängelset är det oklart om han fortfarande kommer att vara mc-gängets ledare.

Männen som styr den svenska maffian

Här är ledarna för landets starkaste och mest expansiva kriminella gäng.
Snickaren Kent Sjöblom, 49, i Hells Angels och Kumlafången Mehdi Seyyed, 39, i Bandidos.
Samtidigt som ledarskapet i HA beskrivs som stabilt är ovissheten kring makten i Bandidos stor inför Mehdi Seyyeds stundande frigivning.
- Vi får se vad som händer när han friges, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen i Göteborg.


Efter sex år i två av Sveriges mest hårdbevakade fängelser - Kumla och Hall - förbereder sig Bandidosledaren för att återta ledarrollen. Under sin tid innanför murarna har han regelbundet dragit på sig varningar och även försökt att ta kontrollen över andra intagna. Han har försökt uppvigla medfångar och uttalat hot mot andra intagna. Han har kallat personalen för "mongos" och "jävla luffare", kastat filmjölk i köket och sparkat sönder en kaffemaskin.

- Jag vill ha lugn och ro den sista tiden jag sitter inne, har han sagt i ett förhör om utbrottet.
Bandidosledaren dömdes, tillsammans med fyra andra personer, för de mycket uppmärksammade bombdåden 2006 i Göteborg. En taxibil sprängdes när chauffören satte sig i och backade ut från en parkeringsplats på Hisingen. Taxichauffören vittnade i den uppmärksammade rättegången, där ett krögarpar blivit utsatta för utpressning. Dagen efter sprängdes en personbil i centrala Göteborg som ägdes av en vaktchef på en av Avenyns nattklubbar.

När Mehdi Seyyed promenerar ut genom huvudingången på Kumlafängelset i sommar går han en oviss tid inom Bandidos toppskikt till mötes. Medan han har suttit i fängelse har flera frågetecken rests kring organisationens ledarskap, enligt polisen.

Enligt uppgifter till Expressen vet inte polisen om Mehdi Seyyed leder Bandidos eller inte eftersom han avtjänar ett långt fängelsestraff.

Inte heller om andra medlemmar och ledare inom mc-klubben kommer att kliva fram när han är en fri man igen.
- Vad som händer återstår att se, säger Sven Alhbin.
Mehdi Seyyed har varit Göteborgsgrenens oomstridde president under lång tid. Samtidigt finns det flera andra högt uppsatta ledare i klubben, som kan träda fram.
Där finns Vincenzo de Leoni (som tidigare hette Eddy Paver) och som tidigare beskrivits som Bandidos högste ledare.

Där finns också den ledaren för Stockholmsavdelningen Andreas Olsson. Där finns också Jim Tinndahn, som varit Europapresident - en maktposition som försvann samtidigt som han var föremål för ett flertal polisutredningar.

Det är ovisst om en maktkamp väntar efter frigivningen.
- Vi spekulerar inte i det utan avvaktar och ser. Vi har alltid en bevakning underrättelsemässigt på grovt kriminella som lämnar fängelset. Det kommer att ske här också. Vi bevakar all den underrättelseinformation som kommer in, säger Sven Alhbin.

Enligt Rikskriminalpolisens bedömning är det Hells Angels och Bandidos som är de mest expansiva och starkaste kriminella organisationerna i Sverige.

Lars Öjelind, biträdande chef vid Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst, säger:
- Bandidos och Hells Angels är de som växer mest. Och HA finns överallt numera. Det har aldrig funnits så många klubbar, eller avdelningar, som nu. Det öppnas underavdelningar titt som tätt. De brukar skriva på hemsidan om när de öppnar en ny avdelning och ska ha invigningsparty.
Enligt är polisens bedömning är HA den organisation av de två som är mest stabil och bäst lyckas hålla sig undan myndighetskontroll.

- Personer på olika sätt knutna till Bandidos står många gånger för en mer synlig kriminalitet än vad gäller personer inom HA, säger Sven Alhbin.

Samtidigt finns det ändå ett färskt exempel på hur HA fått rubriker, då tre medlemmar misstänks ha försökt utpressa en njurpatient på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Budskapet kunde knappast missförstås för den svårt njursjuke 37-åringen. När han den 2 mars i år skulle lämna sjukhuset efter en dialysbehandling mötte han två män i Hells Angels-märkta kläder i sjukhusets entré. Enligt ett nyligen väckt åtal mot HA-männen, sa en av dem:

- Du har öppnat helvetets portar och det är upp till dig att stänga dem.

Han sa också:
- Vet du vad jag har gjort för att få västen?
De krävde 37-åringen på 150 000 kronor för att ha "smutsat ner" HA:s namn genom att sälja amfetamin och använda den kriminella organisationens namn i fel syften.

Efter händelsen i Göteborg har en 30-åring och en 28-åring åtalats, misstänkta för försök till utpressning. En 45-årig man misstänks för medhjälp till försök till utpressning. Rättegången inleddes på valborgsmässoafton och fortsätter den 6 maj i Göteborgs tingsrätt.

Journalisten och författaren Lasse Wierup, som bland annat har skrivit flera böcker om gängkriminalitet, ser sjukhushotet som ett tecken på att Hells Angels under senare tid fått större självförtroende i Göteborgsområdet.

- Jag tror att HA är ganska nöjda med situationen att polisen måste lägga mycket resurser på att utreda mord och mordförsök som skett inom förortsgängen. Det är ett ganska självsäkert HA som finns i Göteborg och händelsen på Sahlgrenska illustrerar det, säger han.

HA leds av ett antal självbestämmande avdelningar med egna presidenter. Malmöavdelningen, med snickaren Kent Sjöblom i spetsen, har ansetts vara den mäktigaste - och mest inflytelserika i landet.
Kent Sjöblom har ett i stort sett fläckfritt brottsregister, men i juli 2007 stoppades han av polisen vid en mack. I bilen hittades en blydagg. Han åtalades senare för innehav av farligt föremål. Kent Sjöblom menade själv att han använde blydaggen som ett verktyg i sin snickerifirma men det trodde inte tingsrätten på.

I samband med blydaggshändelsen gjorde Kent Sjöblom ett av sina få offentliga uttalanden:
- Du ser själv hur patetiskt det är, sa han till Sydsvenskan.

Till följd av polisens särskilda satsning mot grov organiserad brottslighet, där man även samarbetar med andra myndigheter för att punktmarkera de kriminella, har flera gäng inom mc-sfären gått tillbaka kraftigt på senare år.

Exempel på gäng som pressats tillbaka är Outlaws och Mongols.

- Det är inte lika kul att vara med i de här grupperna längre tack vare rättsväsendets ökade tryck. Det kostar mer och det är ett hårdare tryck eftersom man punktbevakas från flera myndigheter, säger Lasse Wierup.
Han ser flera skäl till att just HA är ett av de starkaste gängen:
- De ser ut att stå minst lika starka som tidigare. De har de mest hängivna medlemmarna och den mest hårdföra interna disciplinen, säger han.

Samtidigt kommer flera nya kriminella grupperingar fram bland gängen som polisen runtom i landet tvingas bekämpa. Allt från förortsgäng till nya mc-organisationer.

Ett exempel är Satudarah MC, som slagit sig in i Sydsverige efter att de tidigare varit etablerade i Danmark, Holland och Tyskland. Samtidigt som Black cobra mer eller mindre försvunnit från stan har en ny fruktad gruppering etablerat sig - Satudarah MC.

- De är inte speciellt stora, men de finns här i Malmö. Det innebär ju en spelare till på den här arenan. Det handlar om personer som förflyttat sig från andra gäng till det här gänget. Samtidigt är de större i Danmark än i Sverige, säger Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalpolisen i Skåne. Vi har full kontroll på de här individerna oavsett vilken grupp de tillhör. Vi kan se att de samlas på olika svartklubbar och andra lokaler.

Andra nya kriminella gäng som polisen bekämpar är exempelvis förortsgrupperingarna Lejonen i västra Stockholm och Gipsy Bloods i Linköping.

- De är en relativt ny företeelse i länet som är företrädesvis representerade vad gäller narkotika- och en del vålds- och tillgreppsbrott. Det är en grupp av ett fåtal individer, säger Tony Georgson vid polisen i Östergötland om Gipsy Bloods.

Lejonen aktualiserades nyligen genom en stor kokainhärva där de lyckats sälja droger till bland annat flera medieprofiler på Stureplan.

Expressens kartläggning visar också att de kriminella gängen breder ut sig utanför storstadsregionerna.

- Många ligger strax utanför någon tätort. Det är i Skåne, Dalarna, Närke, där ligger de i mindre byar. De vill ju ha en gård med vissa säkerhetsarrangemang kring sig, säger Lars Öjelind.

I Östergötland har flera uppmärksammade brott inträffat på senare tid där polisen kunnat se klara gängkopplingar. Den 8 mars i år besköts en 23-årig ledarprofil inom gänget Asir i ett studentområde bakom Ryds herrgård i Linköping.

- De tömde minst två magasin, har en poliskälla uppgett för tidningen Corren.

Personer inom Black Cobra har pekats ut att ligga bakom den skottlossningen.
Tony Georgson vid polisen i Östergötland säger så här rent allmänt om gängkonflikterna som inträffat i främst Linköping:
- I grund och botten är det en maktkamp där det handlar om att kontrollera olika typer av narkotikahandel. Man hävdar sin rätt helt enkelt.

Förortsgängen är för många inkörsporten till ett liv i kriminalitet.
- Om det är några som rekryterar unga ilskna män, så är det ju de här förortsgängen. Där börjar många sin kriminella bana. Man ser sina storebröder och deras kompisar. Det är pengar, bilar, tjejer och där finns en fara för rekrytering av nya kriminella, säger Lars Öjelind.

Inte sällan använder de kriminella organisationerna olika typer av logotyper för att stärka sitt varumärke och använda som uttalade eller underförstådda hot. I fallet där den njursjuke patienten hotades inne på Sahlgrenska sjukhuset har polisen vid husrannsakan hemma hos de åtalade HA-männen beslagtagit kläder märkta med klubbens emblem. 30-åringen hade också flera tavlor uppsatta i sin hall med budskap från den kriminella mc-organisationen. På en av dem stod det: "Welcome to the family" och "Hells Angels Goth Town."

I ett skafferi hemma hos samme person beslagtogs också 80 stycken 500-kronorssedlar, som var prydligt uppdelade i fyra buntar. Han påstår att han fått dem från en bilförsäljning.

Den hotade 37-årige njurpatienten har under utredningen varit tveksam till att medverka av ständig rädsla för nya hot. Nu är det upp till tingsrätten att avgöra hur bevisningen ska värderas.

För gängkriminella som varit aktiva länge kan det vara svårt att lämna den kriminella världen bakom sig. I de tre storstäderna finns en särskild polisverksamhet som är till för att stödja avhoppare. Inom några veckor ska länskriminalpolisen i Stockholm lämna ett färdigt förslag till Rikskriminalpolisen på hur en nationell verksamhet skulle kunna se ut. Kommissarie Mikael Hiljegren arbetar med avhopparverksamheten i Stockholm:

- Om någon ringer på vårt nummer så tar vi en enklare intervju och känner vi att det är äkta så åker vi ut och gömmer folk direkt. Sen blir det en längre intervju och om det är ett sådant läge fattar vi beslut om vi permanent ska gömma någon.

Oftast blir det i Sverige men möjligheten till ny identitet utomlands finns också, även om det är ovanligt.

Vanligast är enligt Hiljegren att någon som i det kriminella gänget ombetts att begå ett allvarligt brott får kalla fötter och därför hotas. Eller att man har skaffat barn och familj och därför vill lämna gänget, något som i regel inte accepteras.

- Ett hot man utsätts för kan se ut så att man blivit bortrövad och misshandlad så mycket att man knappt har överlevt.

I Sandviken hotades nyligen en avhoppare som ville lämna Bandidos supportergrupp Romano mc.
Åklagaren Christer Sammens fick gängmedlemmarna dömda till ett års fängelse i tingsrätten - en dom som har överklagats till hovrätten.

- Offret hade gått med för ett tag sedan men ville inte vara med längre. Då tog han mamma med sig och åkte till klubblokalen och lämnade in västen. Samtidigt blev han lovad att det skulle bli bra sen. Sen, likt förbannat, krävde de honom på betalt.
 http://www.expressen.se/nyheter/mannen-som-styr-den-svenska-maffian/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar