söndag 4 november 2018

Sex Hells Angels-medlemmar skjutna i Mölnlycke

Mc-klubben med kopplingar till Hells Angels arrangerade en fest i Mölnlycke.
Då dök ett annat gäng upp. Kort senare var sex personer skjutna. Ytterligare två var knivskurna och/eller misshandlade.

– Av de skadade så finns det personer som tillhör Hells Angels, säger Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i region Väst.
Elva personer har anhållits misstänkta för försök till mord och grov misshandel, ytterligare en är frihetsberövad.
 Polisen larmades vid 21.21 på lördagskvällen till en lokal i ett industriområde i Mölnlycke där en fest pågick. På platsen fanns flera skadade personer.
Senare kunde polisen bekräfta att en skottlossning ägt rum och att åtta personer har skadats. Sex av personerna är skottskadade, de två andra har knivskador och misshandelskador.
Enligt uppgifter till GT har skottlossningen kopplingar till gängkriminalitet. Enligt samma uppgifter är en person skjuten i magen och övriga skottskadade har träffats i underkroppen.

 

En allvarligt skadad

En person är allvarligt skadad och ligger nedsövd på Sahlgrenska sjukhuset under söndagskvällen. Tillståndet betecknas dock inte som livshotande, uppger man på sjukhusets pressjour.
– Denna person har inte kunnat höras. Övriga misstänkta, inklusive de som vårdas eller vårdats på sjukhus, har vi hållit förhör med, berättar chefsåklagare Karl-Erik Esbo på söndagskvällen.
En stor polisinsats pågick på platsen under natten. Ett område kring festlokalen har spärrats av och tekniker undersöker platsen.
En förundersökning gällande försök till mord inleddes omedelbart och flera personer hämtades in till förhör under natten mot söndagen.

Åtta till sjukhus

Personerna ska ha hittats på två olika adresser som dock ligger geografiskt nära varandra, enligt SOS Alarm.
– Det är ett polisiärt ärende. Problemet är att vi har två ärenden på det, två skilda adresser, dock inte långt från varandra, sa Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm.
Senare under tidiga söndagsmorgonen framkom alltså att ytterligare två personer befann sig på sjukhus.
En skottskadad person har själv sökt vård på ett sjukhus i Skaraborg efter händelsen – polisen kan därför inte utesluta att det kan finnas fler skadade som ännu inte uppsökt sjukhus. Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst, sammanfattar skadeläget under söndagsmorgonen:
– Det är fem stycken på sjukhus som är skottskadade, sen har ytterligare två kommit in som är misshandelsskadade. Sen är det ytterligare en person som har kommit in i Skaraborg på sjukhus (med skottskador, reds. anm.) där – så vi vet ju i nuläget inte hur stor omfattning det här har. Men vi får ju gå på de uppgifter vi har från sjukhuset, säger han.

otalt vårdades alltså åtta personer, sex av dem med skottskador, på sjukhus initialt.

Hells Angels-personer skadade

Innanför polisens avspärrningar har en supporterklubb till mc-gänget Hells Angels sina lokaler. Enligt uppgifter till GT så har skjutningen kopplingar till gängkriminalitet – något som polis bekräftar klockan 11.00 söndag. Man skriver: ”Det finns kopplingar till en mc-klubb i förundersökningen. Dels via lokalen och dels via involverade personer.” Kriminalkommissarie Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i region Väst:
– Jag har blivit informerad om händelsen under natten och kan säga som så  att av de skadade så finns det personer som tillhör Hells Angels.
Vet ni eller har någon teori om vilka som kan ligga bakom attacken?
– Där för får jag passa och hänvisa till förundersökningssekretessen.
Hur vanligt är det att folk med bekräftade kopplingar till ett av de stora mc-gängen attackeras i Sverige på det här sättet?
– Det har varit extremt ovanligt med sådana ända sedan de stora mc-krigen under 90-talet.

LÄS MER: Bandidosmännens knarkgömma – i Mölnlycke

Han vill inte spekulera i hur stora riskerna för hämndattacker är i nuläget.
Sven Lindgren vill inte uttala sig om exakt hur många av de skadade som tillhör eller har kopplingar till mc-gänget. Han kan inte heller uttala sig om de tolv personer som nu sitter anhållna misstänkta för brott i samband med händelsen.
– Detta med hänvisning till förundersökningssekretessen, säger Lindgren, som först uttalade sig för GP.
Enligt uppgifter till GT så ska även de som tros ligga bakom skjutningen kunna kopplas till gängkriminalitet.
– Det är ett lokalt knutet mindre gäng, eller snarare en konstellation, säger vice chefsåklagaren Karl-Erik Esbo som lett förundersökningen initialt.

Utesluter inte hämndaktioner

Enligt åklagaren har konstellationen inte en direkt koppling till mc-världen.
– Nej, det stämmer.

Han vill dock inte gå in på det exakta händelseförloppet. Upprinnelsen till händelsen tycks enligt åklagaren vara en konflikt mellan de två grupperna som uppstått antingen under den aktuella kvällen eller tidigare.
– Det kan jag möjligtvis svara på lite senare. Jag har inget att säga om händelseförloppet. Men jag kan kommentera att det är de två grupperingar anhållna.

Befarar ni hämndaktioner?
– Det är väl aldrig uteslutet förstås. Men det är inget som vi särskilt funderar eller tänker på i det här skedet, säger Esbo.

Elva anhållna

Under natten och förmiddagen har alltså tolv personer anhållits av åklagare misstänkta för olika brott i samband med händelsen. En av personerna släpptes senare då misstankarna mot honom har minskat.
Ytterligare en person är frihetsberövad.
– Ytterligare en person är alltså frihetsberövad. Men vi har inte kunnat delge den här personen misstanke, och därför kan vi inte heller anhålla denne, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.
Det handlar om den allvarligt skadade mannen.
Alla anhållna är personer i 25-50-årsåldern. De aktuella brottsrubriceringarna är försök till mord och grov misshandel. Samtliga är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.
Vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo:
–  Utöver teknisk utredning fortsätter nu arbetet med förhör av vittnen och de misstänkta för att tydligare klargöra vad som skett.

”Kräver stora resurser”

Polisen sa under natten att händelseförloppet rör sig över flera platser, men att det handlar om ”ett geografiskt begränsat ställe”. Det finns i nuläget inga uppgifter om hur många som befann sig i festlokalen när skottlossningen ägde rum.

Polisens arbete kommer att fortsätta i Mölnlycke under hela söndagen. Tekniker anlände under förmiddagen.

– Jag förutsätter att vi kommer hålla avspärrningarna hela dagen, det här är en stor händelse med tolv anhållna. Det kräver stora resurser från vårt håll, säger Stefan Gustafsson.
Åklagaren meddelar under söndagskvällen:
–  ­­­­­­Ett stort antal poliser har arbetat med utredningen under söndagen och förhör med ett stort antal personer har genomförts. En teknisk undersökning av brottsplatsen har påbörjats men är inte avslutad. Utredningen är inriktad på att klargöra vad som inträffat. Det finns ännu inget klarlagt motiv till händelsen, säger Karl-Erik Esbo i ett pressmeddelande.

Har varit lugnt

Många Mölnlyckebor passerar platsen för uppgörelsen under söndagen. Elisabeth Clausen är en av dem.
– Jag promenerar ofta förbi här när jag är ute med mina hundar, Droma och Chang. Tack och lov var vi inte ute när det här hände under gårdagskvällen.

Elisabeth Clausen blundar inte för att det finns kriminalitet i Mölnlycke, men är ändå förvånad över lördagens brutala uppgörelse.

– Det här mc-gänget håller till bara några hundra meter från där jag bor, men jag har knappt märkt av dem. Jag visste inte ens att de var kvar i området.

– Men man kan inte undgå att se att handlas med knark ganska ofta, det sker ibland helt öppet. Men generellt tycker jag det är har blivit lugnare i Mölnlycke den senaste tiden.
Lugnet upphörde under lördagskvällen.

– Det är klart att man blir skärrad av det som hänt. Tänk om jag gått förbi med mina hundar precis när det hände.
https://www.expressen.se/gt/larm-om-skottlossning-stor-polisinsats/Uppgifter: Sex Hells Angels-medlemmar skjutna – av rivalgäng

Minst sju personer skadades i en skottlossning utanför en festlokal i Mölnlycke.
Sex av de skjutna ska tillhöra mc-klubben Hells Angels, enligt Aftonbladets uppgifter.
Något som kriminalkommissarie Sven Lindgren bekräftar för GP.
Minst en person ska vara allvarligt skadad efter skottlossningen mot en festlokal i Mölnlycke utanför Göteborg.
Totalt fördes sju personer till Sahlgrenska sjukhuset för vård, men ytterligare en skadad kan ha kopplingar till händelsen, enligt polisen.
– Det finns en person som förts sjukhus i Skaraborg som kan vara knuten till fallet, säter Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

HA-medlemmar skjutna

En av de skadade ska vara allvarligt skadad, medan andras tillstånd är stabila. Det saknas dock fortfarande uppgifter om en eller flera personer, enligt polisen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska sex av de skjutna tillhöra mc-gänget Hells Angels.
Tidningen GP uppger att Hells Angels har en supporterklubb med lokaler i området där festlokalen ligger. Och kriminalkommissarie Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng i region Väst, bekräftar att HA-medlemmar varit inblandade.
– Svar ja, bland de skadade finns det personer som tillhör Hells Angels, säger Sven Lindgren till GP.

Lokalt gäng till attack

13 personer har anhållits misstänkta för brott i ärendet, misstänkta för försök till mord och grov misshandel.
De misstänkta personerna är män i mellan 25 och 50 år gamla, enligt Åklagarmyndigheten.
– Utöver teknisk utredning fortsätter nu arbetet med förhör av vittnen och de misstänkta för att tydligare klargöra vad som skett, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.
Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ska HA-festen ha attackerats av ett lokalt rivaliserande gäng, uppgifter som polisen inte vill kommentera.
– Det är ingenting vi kan säga något om. Förundersökningen är i gång och alla kopplingar kollas, säger Stefan Gustafsson till Aftonbladet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21z6Bq/uppgifter-sex-hells-angels-medlemmar-skjutna--av-rivalgang


Den senaste skjutningen i Mölnlycke med åtta skadade har enligt media en koppling till Beer Brothers MC och 435-gänget som ska ha hamnat i konflikt med varandra. Personer med koppling till klubben och Hells Angels hör enligt uppgift till de skottskadade. Ett stort antal personer greps för skottlossningen, de är från båda sidorna i konflikten
http://blog.zaramis.se/2018/11/04/gangland-goteborg-molnlycke/ 


(TV)  ”Rör sig om två begränsade grupper” 

Använde skjutvapen och grovt våld


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ 


https://www.svtplay.se/video/19578448/aktuellt/aktuellt-4-nov-21-00-1?start=auto 

Hämndaktion att vänta efter skjutning i Mölnlycke

Polisen kraftsamlar nu för att undvika ytterligare konflikter efter skjutningen i Mölnlycke utanför Göteborg i går kväll. Enligt uppgifter till TV4Nyheterna ska det handla om att ett lokalt kriminellt gäng (435) som gett sig på MC-klubben Hells Angels.
https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/h%C3%A4mndaktion-att-v%C3%A4nta-efter-skjutning-i-m%C3%B6lnlycke-11854702 


Huruvida det har varit en långtgående konflikt som utmynnar i skottlossningen är vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo inte säker på.
– Det kan röra sig om en isolerad händelse, men vi får se vad utredningen visar, säger han till P4 Göteborg.
Under hela söndagen har polisen hållit förhör med ett stort antal personer.
– ­­­­­­Ett stort antal poliser har arbetat med utredningen under söndagen och förhör med ett stort antal personer har genomförts. En teknisk undersökning av brottsplatsen har påbörjats men är inte avslutad. Utredningen är inriktad på att klargöra vad som inträffat. Det finns ännu inget klarlagt motiv till händelsen, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo.

Festlokalen ligger i ett företags- och industriområde i centrala Mölnlycke. Under söndagen var det avspärrat och polisen genomför teknisk undersökning.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7082351

Åklagare: Skottlossningen i Mölnlycke sticker ut

Gårdagens skottlossning i Mölnlycke skiljer sig från den senaste tidens skjutningar i landet, det menar åklagaren Karl-Erik Esbo.
– För det första sker det i ett helt annat område. Sen är de individer och grupper som är inblandade är inte sådana som vi förknippar med de andra gängen som skjutit på varandra, säger han.

Elva män är anhållna och minst 7 skadade av skott eller misshandel, varav tillståndet för en är allvarligt men stabilt, uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det ovanliga med händelsen, i och utanför vad som beskrivs som en festlokal i ett industriområde, är alltså att en lokal gruppering slåss så här med en grupp kopplad till mc-världen.

– Jag kan bekräfta att det är personer som är kopplade till Hells Angels som är skadade, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region väst.

Ingen frihetsberövad är heller ungdom utan samtliga är mellan 25 och 50 år gamla uppger polisen.
Härryda kommuns säkerhetschef Per-Arne Larsson känner inte till några bekräftade tidigare skjutningar i kommunen, och trots att händelsen i går beskrivits som en vild skottlossning uppfattar han att faran för allmänheten inte var överhängande.

– Jag hoppas kommuninvånarna kan känna sig trygga även fortsättningsvis och det är ändå en plats som ligger i ett industriområde, inte i ett bostadsområde.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7082499  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar