måndag 5 november 2018

Både 38-åringen och 36-åringen anses ha koppling till den kriminella mc-klubben No Surrender.

Så blev domen mot gängledaren

Östergötland Två män med koppling till det kriminella gänget No Surrender döms för försök till grov utpressning. Hovrätten går därmed på tingsrättens linje.

Den 15 juni i år befann sig en 38-årig man från Linköping och en 36-årig bekant till honom på en restaurang i Norrköping. 38-åringen har av poliskällor tidigare pekats ut som en ledargestalt i det kriminella gänget Black Cobra.

38-åringen började uttala sig nedsättande om en man som befann sig på samma krog och kommenterade bland annat dennes utseende. Mannen blev upprörd och under den dispyt som följde blev han knuffad av 36-åringen.

Händelsen på Norrköpingskrogen tog snart en allvarlig vändning. 38-åringen och 36-åringen krävde först att mannen skulle "bötfällas" på 40 000 kronor. Senare höjde de kravet till 100 000 kronor. Det hotfulla i situationen underströks av att 38-åringen och 36-åringen gjorde klart att de har kopplingar till det kriminella mc-gänget No Surrender.

Den utpressade mannen valde att ta ett lån på 100 000 kronor för att kunna betala. Till slut bestämde han sig dock för att kontakta polisen istället för att överlämna pengarna. Den 25 juni i år blev både 38-åringen och 36-åringen anhållna. De häktades ett par dagar senare.

Norrköpings tingsrätt valde den 31 augusti att döma både 38-åringen och 36-åringen för försök till grov utpressning. 38-åringen dömdes till fängelse i två år medan 36-åringen dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Tingsrätten skev i domen att 38-åringen har ”en klar koppling” till No Surrender och benämnde i domen klubben som en ”kriminell mc-organisation”. 38-åringen har förnekat att han skulle vara medlem i No Surrender. Tingsrätten noterade dock att han har haft en klubbväst med titeln "Sergeant at arms" och en svensk flagga.

Både 38-åringen och 36-åringen överklagade domen till Göta hovrätt och krävde att bli frikända. Även åklagaren överklagade domen – och krävde straffskärpning.

Hovrätten skriver i domen att brottsoffret gett "ett mycket trovärdigt intryck och har lämnat uppgifter som får starkt stöd av den skriftliga bevisningen." Hovrätten skriver vidare att de bägge utpressarna anspelade på sitt våldskapital. Att 38-åringen och 36-åringen gav sig på en man som för dem var "i princip tidigare helt okänd" lyfts fram som en försvårande omständighet. Brottet innebar ett allvarligt angrepp på brottsoffrets trygghet.

Straffet på två års fängelse för 38-åringen står fast. 36-åringen får sitt straff skärpt från fängelse i ett år och sex månader till fängelse i två år.
https://www.nt.se/nyheter/sa-blev-domen-mot-gangledaren-om5542363.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar