måndag 5 november 2018

En förolämpning. Det kan vara orsaken till helgens skottlossning i Mölnlycke.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst arbetar polisen efter teorin att masskjutningen var en hämnd i en pågående dispyt mellan en lokal kriminell gruppering och Hells Angels.

Två dagar efter den mycket våldsamma skottlossningen där minst åtta personer skadades – flera med kopplingar till Hells Angels – arbetar polisen intensivt med olika spår i utredningen.

Ett av de viktigaste uppdragen är att förstå varför skjutningen ägde rum. Tidigare har polisen uttalat sig sparsamt om eventuella motiv, och talat om ”konflikter” mellan personer i gängkriminella grupperingar. På måndagsförmiddagen bekräftade också polisen att det rör sig om en trolig konflikt mellan Hells Angels och en lokal gruppering i Mölnlycke som kommit att kallas för 435-gänget, efter postkoden i Mölnlycke.

”Var tvungna att markera”

Nu uppger en källa för SVT Nyheter Väst att ett av spåren som polisen arbetar efter är att det hela rör sig om en konflikt som startade när personer ur 435-gänget uppträtt kaxigt mot personer ur Hells Angels. När Hells Angels därefter misshandlade en eller flera personer ur 435-gänget, så var konflikten ett faktum.

– De var tvungna att markera, och då plockade de på sig vapen och åkte till festen, säger källan till SVT.

Uppgifterna har inte bekräftats av polisen och den nya åklagaren i fallet, Håkan Johansson har avböjt att uttala sig innan han hunnit läsa in sig på det redan omfattande fallet.

HA-ledare skjuten med 14 skott

I nuläget sitter elva personer anhållna misstänkta för mordförsök och grov misshandel. Ytterligare en person är frihetsberövad men har inte kunnat höras ännu. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst rör det sig om en högt uppsatt Hells Angels-medlem som skjutits med ett tiotal skott. Uppgifter till Göteborgs-posten gör också gällande att åtminstone två av de frihetsberövade personerna är representanter för en Hells Angels-förening i ett annat europeiskt land.

SVT Nyheter Väst har sökt ansvarig utredare vid polisen, men inte lyckats nå honom.
Händelsen i Mölnlycke riskerar att leda till en allvarlig våldsspiral, befarar polisen enligt källan.

Bland annat finns uppgifter om att personer med kopplingar till Hells Angels från andra delar av Sverige och Europa är på väg mot Göteborg.

– Det ska vara ett 20-tal personer på väg, säger en källa till SVT Nyheter Väst.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kalla-till-svt-forolampning-kan-ligga-bakom-skottlossning?fbclid=IwAR1UTUPezajyAn5kYdBmxEO5CDVgBZw9-wpvHj-d_IKpENb4C0IOYfTpu70 


När svenska och utländska gäster förfestade i en klubb anknuten till Hells Angels lokaler i Mölnlycke misstänks personer kopplade till det lokala gänget 435 ha kommit dit.
I skottlossningen som uppstod skadades sex personer och ytterligare två fick andra typer av skador.
Enligt SVT Nyheter Väst är ett av polisens spår att skottlossningen kan bero på en konflikt – som startades av en förolämpning.
– Det finns skäl att fundera över om det kan bli en fortsättning på det här, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till GT.

I lördags kväll arrangerades en fest i Hells Angels Goth Towns klubbhus i det gamla gästgiveriet i Skepplanda i Ale kommun. Innan den förfestades det i en HA-anknuten klubbs lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun utanför Göteborg. På festen fanns både svenska gäster och dem från utlandet, bland annat från Polen vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.
Strax före halv tio-tiden larmades polisen dit. Sex män hade blivit skjutna och ytterligare två hade kniv- och/eller misshandelsskador. Enligt uppgift till GT blev minst en man skjuten i magen och övriga skottskadade har träffats i underkroppen.

För en av de skadade personerna var tillståndet så allvarligt att han fick sövas ner.
Bland de skadade finns män som har officiell status inom Hells Angels såväl som andra personer.

Lokalt knutet gäng

Exakt vad som har hänt är oklart, men åklagaren Karl-Erik Esbo har sagt om de personer som tros kommit till platsen och legat bakom skottlossningen:
– Det är ett lokalt knutet mindre gäng, eller snarare en konstellation.
Det lokala gänget kallar sig för 435, efter postnumret i Mölnlycke. Personer med kopplingar till det har under en längre period skapat oro i området, uppger polisen.
– Gänget består i grunden av en handfull killar som drog i gång för många år sedan. I dag är de i 25-årsåldern men har alltid svansar av ungdomar efter sig, säger kommunpolisen Niklas Svensson.
– Till en början ställde de till med en del oreda här ute. Nu har de utvecklat det till en kriminell verksamhet.

Polisen har alltså inte gått ut med om det finns någon teori om motivet, men enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst ska det människor med kopplingar till 435 ha "uppträtt kaxigt" och kommit med förolämpningar mot personer från HA – varpå Hells Angels-personer ska ha svarat med att misshandla flera.

SVT uppger att det lokala gänget då ska ha åkt till festen och skottlossningen sedan ägt rum.
Efter det inträffade är det totalt elva personer som har anhållit. Misstankarna gäller försök till mord och grov misshandel. De anhållna är alla i 25-50-årsåldern och ytterligare en är frihetsberövad.

Lokalt gäng angrep

Polisen utesluter inte att det finns en risk för hämnd.
– Det finns skäl att fundera över om det kan bli en fortsättning på det här. Vi kan föreställa oss en rad olika händelseutvecklingar och vi följer utvecklingen noggrant, säger Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.

– Hur vi gör eller vad vi gör kan jag inte kommentera. Men vi har höjd beredskap om det kan komma att hända saker vi inte vill ska hända, fortsätter han.
Åklagare Håkan Johansson har precis tagit över fallet och avböjer att kommentera ärendet i nuläget.
https://www.expressen.se/gt/radslan-for-hamnd-efter-attacken-vid-ha-forfesten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar