söndag 19 juni 2016

Polisen river haschbodar i Christiania

Köpenhamnpolisen har i ett stort tillslag börjat riva alla haschbodar inne på Pusher Street i Christiania. Sjutton personer har anhållits.

Enligt polisen har aktionen gått fredligt till, förutom en del äggkastning. Tidigare har det hänt att polisen mötts av stenkastning när den gjort tillslag i Christiania.
Poliskommissarie Poul Kjeldsen säger till Danmarks Radio att de organiserade kriminella, som enligt polisen står bakom haschhandeln, nu är så pressade att tiden var mogen för att gå in och riva bodarna.
Det är polisens särskilda aktionsgrupp mot haschhandeln inne i fristaden, Task Force Pusherstreet, som nu flyttar fram positionerna.
Gruppen har sedan 2012 regelbundet gjort tillslag inne på Pusher Street och mot köpare på väg ut från Christiania. Haschförsäljarna har det senaste året börjat maskera sig, och haschbodarna har täckts med skyddande nät. I fredagens aktion revs 30 bodar.
Köpenhamnspolisen beräknar att haschhandeln inne i Christiania omsätter cirka en miljard kronor om året, pengar som i huvudsak går till kriminella ligor. De boende i Christiania har tidigare värnat om haschhandlarna, och haft strikta regler mot tyngre droger. Polisaktioner inne i fristaden har mötts av kompakt motstånd.
Men numera finns en växande kritik även bland christianiterna mot personer utan anknytning till området, som ibland förvarar vapen i haschbodarna.
Under 2016 har Task Force Pusherstreet anhållit sammanlagt 116 personer för haschhandel i Christiania, av dem har 56 blivit häktade.
http://www.sydsvenskan.se/2016-06-17/polisen-river-haschbodar-i-christiania

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar