söndag 19 juni 2016

HA-man drev lyxfirma – täckmantel för knark

Utåt drev den tidigare Hells Angels-mannen en limousine-firma som erbjuder diskreta och säkra VIP-transporter.
I dag ställs han inför rätta utpekad som huvudmannen bakom en västsvensk cannabisodling som, enligt polisen, bedrivits i industriell skala.
– Han förnekar allting, säger den utpekade huvudmannens advokat Patrik Lindh.

Det var under ett rutinuppdrag i mitten av januari som en polispatrull beslöt sig för titta närmare på den ensligt belägna industrilokalen i halländska Vessigebro.
Och polispatrullen behövde bara rulla in framför lokalen för att fatta misstankar om att allt inte stod rätt till.
Någon hade slagit upp plywoodskivor för fönstren. Till och med fönstren fyra meter upp doldes av plywood.
“Vilket kändes märkligt”, skrev polismännen i sin rapport senare och noterade även andra märkvärdigheter: Alla små springor runt lokalen hade tätats med hårt isolerande byggskum.
Men det dolde ändå inte lukten.
“Vi kunde även förnimma en svag doft av cannabis när vi luktade vid ett ventilationshål på den östra sidan av fastigheten”, skriver polismännen.
Efter att åklagare kallats in gjordes en hemlig husrannsakan. Polisen bröt sig in och fann, vad de kallar för en “avancerad fabrik för framställning av narkotika”.

"Fört över stora belopp"

I skenet av sina ficklampor tog poliserna de första bilderna inne i den 250 kvadratmeter stora industrilokalen, full med fullvuxna cannabisplantor, minst ett hundratal sticklingar och mängder av ventilations- och värmeutrustning, växtnäring och annat som krävs för att odla cannabis i industriell skada.
Sedan gjorde de allt i ordning, lämnade lokalen och satte sig för att vänta med uppsikt över ingången.
Några dagar senare dök en av de sju män upp som nu står åtalade i Varbergs tingsrätt för grovt narkotikabrott. Mannen greps på bar gärning när han pysslade om små sticklingar med cannabisplantor.
Alla åtalade nekar inför att rättegången inleds under måndagen i Varbergs tingsrätt.
En göteborgare i 40-årsåldern pekas ut som huvudman i härvan. Han ska, enligt åklagaren, ha hyrt lokalen för cannabisodling och fört över stora belopp för inköp av maskiner, byggmaterial och annat som han ska ha gett andra personer i uppdrag att köpa.
– Han förnekar allting, säger den utpekade huvudmannens advokat Patrik Lindh och berättar att hans klient kommer ge en förklaring till vad överföringarna av pengar var avsedda för först under rättegången.
– Han medger att han fört över pengar, men det har inte varit med det här syftet, han har inte varit medveten att man använt de här pengarna till någon cannabisodling eller vad de nu har gått till.

"Stora mc-knuttar med stora bilar"

Den utpekade huvudmannen var under många år medlem av den kriminella mc-organisationen Hells Angels, men ska sedan lite över än ett år tillbaka stå utanför organisationen. Han ska ha lämnat i så kallad god ställning till klubben - "left".
Utåt sett har mannen det senaste året, fram till att han greps och häktades haft ett välordnat liv och drivit en egen limousine-firma som enligt bolagets hemsida erbjuder säkra och diskreta VIP-resor med lyxbilar åt den som betalar. Enligt bekanta som förhörs i utredningen har huvudmannen kört genom den kritiserade miljardkoncernen Uber som möjliggör för enskilda och företag att bedriva taxiverksamhet utan att vara ansluten till några av de större taxiväxlarna eller bolagen.
Telefonnumret som limousine-firman använt som kontaktnummer har hittats hos flera av de medåtalade i härva och har använts i kontakterna.
Utredningen visar att cannabisligan gjort en rad misstag under den period från 1 maj 2015 till januari 2016 som de var verksamma. I bygden vittnar flera om att det synts märkliga människor vid den gamla industrilokalen den senaste tiden.
– Två göteborgare, stora mc-knuttar med stora bilar, berättar ett kvinnligt vittne om.
Och i en byggfirma i närheten har inte personalen glömt inköpen från de misstänkta när polisen förhör dem sju månader senare. Två gånger var de inne i byggfirman och köpte virke, gips, isolering och mycket annat för 30-50000 kronor.

"Reagerade starkt"

Det personalen såg som udda var att köparen lade upp en platslåda på bandet full med sedlar och började plocka ihop till den stora summan kontant.
Flera cannabisodlingar avslöjas genom att verksamheten är enormt energislukande. För att inte elräkningen skulle skjuta i höjden allt för mycket köptes därför ett dieselaggregat för att driva alla fläktar och värmeaggregat. Men förhören med en av de åtalade visar att planen inte lyckades fullt ut.
Runt julhelgen förra året dök det upp en elräkning på drygt 20000 kronor hemma hos en av de åtalade.
– Vi reagerade starkt på det, säger mannen som fick räkningen för betalning.
I industrilokalen fall polisen 147 stora cannabisplantor, 200 sticklingar och 119 krukor med stammar från en tidigare skörd som misstänks ha sålts vidare. Om den avbrutna odlingen hade fått växa färdigt hade den, enligt polisen, tillsammans med den tidigare skörden kunnat ge upphov till cirka 30 kg cannabis.
http://www.expressen.se/gt/ha-man-drev-lyxfirma--tackmantel-for-knark/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar