onsdag 16 december 2015

Flera ledare i mc-gänget Satudarah åtalades i Malmö tingsrätt

Flera ledare i mc-gänget Satudarah åtalades i dag i Malmö tingsrätt för att ha hanterat amfetamin värt minst 1,2 miljoner kronor. Knarket låg bland annat nedgrävt vid ett bullerplank i Arlöv. På samma plats fanns en skarpladdad automatkarbin.
Vid ett annat tillfälle beslagtog polisen en kulsprutepistol med två fulla magasin.
Kammaråklagare Anna Edebalk väckte i dag åtal mot sammanlagt sju personer i en omfattande utredning av handel med amfetamin och cannabis.
Tre av de åtalade tillhör ledarskiktet i mc-gänget Satudarah. Två är bosatta i Malmö, en är bosatt i Helsingborg. Mc-gängets ledare i Malmö dömdes förra året för grovt narkotikabrott efter att ha hanterat kokain värt 40 miljoner kronor.
Malmöpolisen hade då uppfattningen att gänget krossats. Men i år har flera medlemmar synts vid rättegångar i bland annat i Malmö. Medlemmar i Satudarah observerades också i somras i Landskrona när några av dem mötte bland annat Bandidos på en krog.
– Vi märkte att de dök upp igen. Men det ska inte kunna verka utan att åka fast, säger Petra Stenkula, chef för sektionen grova brott vid polisregion Syd.
Åklagare bekräftar
Under utredningen har en av de åtalade, en 28-årig Malmöbo, erkänt att han är så kallad vicepresident. En 43-årig medåtalad man från Malmö uppger i förhör att han är mc-gängets sekreterare. En tredje, bosatt i Helsingborg hävdar att han är ansvarig för klubbens säkerhet.
– Flera av de åtalade tillhör mc-gänget, säger Anna Edebalk.
I utredningen finns bland annat 28-åringens egna bilder från en större fest som mc-gänget haft.
Samtliga sju åtalade sitter häktade. Utredningen har pågått under lång tid bland annat med hjälp av holländsk polis tillsammans med svensk tull och svensk polis.
Knarkgömma avslöjad
I samband med spaningar mot de misstänkta hittade man också väl förpackat amfetamin, sammanlagt 13 kilo som gömts vid ett bullerplank i Arlöv. På samma plats hittade spanarna även en skarpladdad automatkarbin.
Vid Lindängens idrottsplats i Malmö fanns ytterligare cirka 2 kilo amfetamin nedgrävt. Spanarna följde på avstånd hur en av de åtalade grävde upp knarkpartiet vid idrottsplatsen och transporterade det till Ramlösa där polisen slog till.
I slutet av mars följde polisens spanare hur en annan åtalad man transporterade 98,8 gram kokain från Burlöv till Växjö. Med sig hade han en helautomatisk kulsprutepistol med två magasin. Han tog tåget till Växjö och bevakades hela tiden av spanare.
Vapnet som han dolt i en väska är litet men effektivt och betecknas som mycket farligt av polisens vapentekniker.
Sändningen överlämnades till en man i Växjö som försökte fly på cykel men greps. I dag åtalades mannen som gav honom leveransen.
Rättegången hålls senast om två veckor i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar