onsdag 16 december 2015

Bandidos ex-boss i rätten: "Minns inget"

Polisen misstänker att den förre Bandidosledaren Jim Tinndahn, 54, var drogpåverkad och körde i 179 kilometers hastighet vid den våldsamma krocken i Malmö.
Händelsen ledde till att en 34-årig passagerare blev invalid och senare avled.
Men trots blodproven slipper Tinndahn åtal för narkotikabrott, eftersom polisutredningen tog så lång tid att brottet blivit preskriberat. Han slipper också åtal för grovt vållande till annans död.
Själv säger han inte minnas olyckan. Idag börjar rättegången i Malmö tingsrätt.

Jim Tinndahn, 54, ledde Bandidos i det omtalade mc-kriget i Sverige och Danmark under 90-talet. Totalt dödades tolv personer innan ett historisk handslag mellan Tinndahn och HA-presidenten Bent Nielsen satte stopp för kriget den 25 september 1997.
Tinndahn är dansk, men bodde under många år från mitten av 90-talet i Helsingborg.
Rättegången mot Tinndahn inleds på måndagen i Malmö tingsrätt. Efter att polis kommit till olycksplatsen, som ligger alldeles intill Malmö Arena och köpcentrat Emporia i Malmö, strax före klockan två på natten i december 2012 blev den förre Bandidospresidenten misstänkt för en rad brott.
Ett av brotten gällde misstanken att han tagit kokain och använt hasch, och att han därmed gjort sig skyldig till drograttfylleri. Men det är inget Jim Tinndahn själv vill prata om när Kvällsposten når honom på telefon i Danmark.
Du hade ju kokain i blodet?
– Jag har ingen kommentar till det förrän rättegången är klar, säger Jim Tinndahn.

Skulle åt samma håll

Olyckan inträffade efter att Tinndahn hade besökt en stor fest i Bandidos klubblokaler i Bunkeflostrand i södra Malmö, och var på väg hem till Helsingborg.
I polisförhören har Tinndahn berättat att han inte kände passageraren Carlos Åkesson, men att han lät honom åka med i bilen eftersom de skulle åt samma håll.
På vägen in mot Malmö körde expresidenten fel och voltade med bilen. Två taxichaufförer blev chockade vittnen till den våldsamma olyckan. Båda stannade sina bilar och rusade fram till det fullständigt kraschade fordonet.
I stämningsansökan skriver åklagaren att Tinndahn misstänks ha kört sin bil "långt överstigande de tillåtna 70 km/h". Data som polisen begärt ut från kommunen visar att en bil passerat platsen i 179 km/h klockan 02.02 samma natt. Bilen misstänks ha varit Tinndahns Audi Q7.
När Tinndahn själv fick ta del av uppgiften i polisförhör sa han:
– Jag minns inte vilken hastighet jag höll.

Klämdes fast i bilen

34-årige Carlos Åkesson klämdes fast i vraket och fördes med svåra skallskador till sjukhuset. Tinndahn hade tur och klarade sig med smärtor i ena armen.
Bara några dagar efter olyckan pratade Kvällsposten med expresidenten.
– Jag minns inte mycket av olyckan, bara att bakändan sladdade och att vi välte. Sedan krockade vi med vägräcket, sa han då.
Körde du för fort?
– Jag vet inte. Jag minns ingenting, sa Tinndahn.
Han berättade också att alla airbags utlöstes samtidigt.
– Jag har haft körkort i många år men aldrig krockat tidigare. Jag minns inget av olyckan, men jag hoppas att min kompis klarar sig.
Tinndahn greps av polis på platsen och vid ett drogtest upptäcktes spår av både cannabis och kokain i kroppen. Han delgavs så småningom misstanke om både grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och narkotikabrott.

Grovt vållande till annans död

När han kommenterade olyckan i Kvällsposten förnekade han helt berusning.
- Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den, sa han då.
I efterhand har kammaråklagare Ericka Olivares tvingats konstatera att det misstänkta narkotikabrottet blivit preskriberat. Tinndahn slipper alltså åtal i den delen.
Det samma gäller brottsmisstanken om grovt vållande till annans död.
Två år efter den våldsamma kraschen avled Carlos Åkesson. Han fick svåra skallskador och låg medvetslös under lång tid. Till sist fick han hjärtstillestånd och dog.

Mamman: Orkar inte

Men åklagaren har inte funnit det ställt bortom allt rimligt tvivel att olyckan haft med 34-åringens död att göra.
– Jag har inte haft tillräckliga skäl att väcka åtal för det brottet, säger åklagaren Ericka Olivares.
Carlos Åkessons mamma Lena Nihlgård Åkesson har tidigare sagt till Kvällsposten att familjen inte orkar möta bilföraren i rätten.
– Vår son mötte ett värre straff än om han dödats direkt. Han blev ett kolli och pinades i två år innan han dog. Att åklagaren inte åtalar för vållande till annans död är för oss en gåta.
Rättegången börjar under måndagsförmiddagen i Malmö tingsrätt. Beräknad tidsåtgång är en dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar