torsdag 7 maj 2015

Motorcykelgänget Nattvargarna planerar en resa till Berlin. I Tyskland ska man fira att Nazityskland besegrades

Ночные Волки, eller Nattvargarna, ska köra motorcykel från Ryssland, genom Europa och slutligen komma fram till Berlin till den 9 maj. Där ska man fira Nazitysklands kapitulation i andra världskriget.
Nattvargarna kallas ”Putins Hell’s Angels” och står den ryske presidenten mycket nära. I samband med det ryska övertagandet av Krimhalvön i Ukraina förra året körde Nattvargarna ner till Krim för att stödja de proryska separatisterna.
Lars Gyllenhaal, författare och expert på rysk militär, har tidigare beskrivit motorcykelgänget som nära förbundet med Vladimir Putin och extremt proryskt. 2012 deltog Putin på ett av Nattvargarnas jippon och han har kallat dem sina bröder.

Knutte kräver blockad

De täta banden till Putin och den pågående konflikten i Ukraina gör att man i Polen uppfattar Nattvargarnas resa genom Europa som politisk och landets utrikesministerium betecknar den som ett problem, skriver finska Hufvudstadsbladet.
Nyhetsbyrån AFP har pratat med polacken Jarek Podworski, som själv beskriver sig som mc-knutte, och han kräver att Polen ser till att det ryska mc-gänget inte släpps in i EU. Podworski uppmanar polackerna att blockera vägarna.

'Ska hedra och knyta kontakter'

Nattvargarna själva slår ifrån sig kritiken och menar att det hela är en resa för att minnas.
– Huvudmålet är att uppvakta dem som dog på slagfälten i andra världskriget mot Adolf Hitlers Nazityskland – soldater och oskyldiga civila, säger organisatören Andrej Bobrovskij.
Han menar också att man vill knyta nya kontakter och att många européer vill ansluta sig.
Nattvargarna ska under sin resa passera genom Vitryssland, Polen, Tjeckien, Slovakien och Österrike innan man når Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar