torsdag 7 maj 2015

Bandidosmän gömde vapen i en torktumlare

Ett åtal mot två Bandidosmedlemmar ger en avslöjande inblick i det kriminella mc-gängets vardag.
I dag ställs båda inför rätta. En av männen misstänks ha gömt vapen i en torktumlare.
I en lägenhet socialen betalade åt den andre fanns knark värt cirka 400 000 kronor.

De båda männen riskerar också åtal för mordförsöket på Stefan Kubatov, presidenten i mc-klubben Rock Machine.

I september förra året blev Stefan Kubatov utsatt för ett mordförsök när han befann sig vid Rock Machines dåvarande lokal i Hylls-tofta utanför Klippan. Han träffades av tre skott, men överlevde.
När Kvällsposten intervjuade honom i december om mordförsöket var han fåordig och ville inte berätta i detalj vad som hände när han var nära att dö.
- Ja du, bra fråga. Jag blev skjuten i alla fall, sade han.
- De försökte slå ner mig bakifrån.
Sedan sköts han med tre kulor.
Stefan Kubatov har tidigare varit medlem i Bandidos och det var fjärde gången han blev skjuten. För Kvällsposten uppgav han att det finns en konflikt, men att den är personlig.

Grep Bandidos-medlemmar

En tid senare greps flera medlemmar av Bandidos i Helsingborg. I ett förhör framkom att åtminstone en Bandidosmedlem anser att det finns en hotbild mot gänget.
Det kan eventuellt förklara varför polisen vid en husrannsakan i november förra året hittade en vapengömma i en byrå i ett sovrum och en annan i en obrukbar torktumlare i Bandidos lokaler i Helsingborg.

Fyra hagelpatroner

I ett dolt utrymme i byrån med annars prydligt hopvikta kläder låg ett avsågat hagelgevär och fyra hagelpatroner.
I torktumlaren hittade polisen också en pistol, ammunition och en hemmabyggd kpist som är påfallande lik den svenska kulsprutepistolen m/45.
Polisen hittade även på en annan adress en lapp med anteckningar som kan vara en inköpslista med priser:
Nio stycken Glock, 26 nio millimeter, 15 000 styck.
Två stycken AK47 med vikbar kolv 20 000 kronor styck.
Ett avsågat hagelgevär värt 2 000 kronor.
Ingen av Bandidosmedlemmarna som vistats i lokalerna har velat medge att de haft någon kännedom om vapnen som hittades. Men till slut har misstankarna riktats mot en 34-årig medlem som också disponerade rummet där hagelgeväret hittades.
Att just han blivit misstänkt är inte så konstigt.
På den plastpåse som har använts för att vira in hagel- geväret och patronerna fanns bara hans fingeravtryck. 34-åringens fingeravtryck fanns också på pistolen som låg invirad i en röd handduk i torktumlaren tillsammans med ett magasin.
Men det spelade ingen roll när polisen försökte pressa honom. 34-åringens kommentarer på polisernas frågor var nästan alltid:
- Ingen kommentar.
Hans advokat Mikael Nilsson anser att åklagaren inte kan bevisa att Bandidosmannen är den som ansvarar för vapnen.
- Han förnekar vapenbrottet. Det är ju en lokal där många rör sig. Hans fingeravtryck fanns visserligen på en plastpåse som innehöll ett hagelgevär, men det finns ju många plastpåsar där. Han förnekar också all kännedom om vapnen som hittades i torktumlaren, säger Mikael Nilsson.

Fick frågor om vapnen

Bandidos säkerhetsansvarige, också han 34 år gammal, svarade aningen mer utförligt när han fick frågor om fynden i torktumlaren, men påstod samtidigt han inte visste något om vapnen.
Polis 1:
- Okej. Det är ju ändå du som är säkerhetsansvarig för klubblokalen vad jag förstår.
Bandidos säkerhetsansvarige:
- Precis, det är det jag säger, det ska inte finnas där.
Polis 1:
- Nej, nej. Har du någon idé eller uppfattning om hur det har hamnat där?
Bandidos säkerhetsansvarige:
- Nej.
Samme Bandidosmedlem är också misstänkt och åtalad för innehav av cirka 1,5 kilo amfetamin som på gatan kan vara värt uppemot 400 000 kronor.
När polisen gjorde razzia hos Bandidos i Helsingborg gjorde man också razzia i en lägenhet som denne 34-åring hyrt på en ort i nordvästra Skåne.
Lägenheten är en enrummare och den fick 34-åringen efter att han avtjänat ett fängelsestraff på sex månader för bland annat försök till misshandel och grov stöld. Han har tidigare dömts för bland annat utpressning och misshandel.
Hyran för de två första månaderna betalades av socialen, men den kom att användas på ett sätt som socialen knappast räknat med.

Razzia i Helsingborg

När polisen gick igenom lägenheten hittade de cirka 1,5 kilo amfetamin i en plastpåse, en kaffekvarn som ofta används för att blanda ut amfetamin samt vågar.
Polisens omedelbara slutsats blev att lägenheten använts för att blanda ut amfetamin och paketera det innan försäljning. 34-åringen hade en annan förklaring när han fick första frågan om narkotikan i ett förhör.
- Jag har tillgång till lägenheten, jag står skriven där, men jag har ingenting med någon narkotika och göra.
Och så påstod han detta:
- Det är bara en besökslägenhet som andra brukar, inte jag.
34-åringen vill inte på något sätt kännas vid narkotika och all den utrustning som fanns i hans lägenhet. Han ville inte heller berätta om någon fått låna eller hyra lägenheten av honom.
I stället blev han alltmer sur under förhören. Vid ett tillfälle utbrast han:
- Nej, någon ligger risigt till när jag kommer hem det kan jag ju säga.
När poliserna frågade vad han menade svarade 34-åringen:
- Nja... det lär ni nog märka.
En polis bad honom förklara sig.
- Nja, men det är ju någon som har placerat grejer hemma hos mig som inte är så jävla nyttigt, svarade 34-åringen.

Båda männen nekar

Både han och den andre 34-åringen misstänks dessutom för mordförsök på Stefan Kubatov. Kammaråklagare Karin E Eriksson uppger att ett åtal i den delen kan komma i slutet av maj. Båda männen nekar till att ha försökt döda Kubatov. Eftersom åtal inte är väckt när det gäller mordförsöket på Rock Machines ledare vill Mikael Nilsson inte ge någon annan kommentar än att hans klient förnekar brott.
koffeinmix. I 34-åringens lägenhet fanns en kaffekvarn som använts för att mala koffeintabletter som ofta används för att blanda ut amfetamin.
PIGGAR UPP. Den åtalade 34-åringen har förklarat det stora antalet koffeintabletter i lägenheten med att han ofta blir trött och tar tabletterna för att bli piggare.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidosman-gomde-vapen-i-en-torktumlare/

Vid polisens tillslag hittades flera vapen och knark för hundratusentals kronor. Två Bandidosmedlemmar, som också är misstänkta för ett mordförsök, ställs idag inför rätta, skriver Kvällsposten.

Det var vid flera tillslag i november förra året som polisen hittades knark värt runt 400 000 kronor samt flera skjutvapen. En pistol och en hemmabyggd k-pist hade gömts i en torktumlare. I en byrå hittades ett avsågat hagelgevär med tillhörande patroner.

Fingeravtryck binder en 34-årig man till vapenfynden, enligt åklagaren. Mannens advokat, Mikael Nilsson, säger till Kvällsposten att 34-åringen förnekar all kännedom om de vapen som hittats.


Hemma hos en annan 34-årig medlem hittades 1,5 kilo amfetamin, gömt i en kaffekvarn. Även han nekar till brott.

De båda männen är också misstänkta för inblandning i mordförsöket på presidenten i MC-gänget Rock Machines som sköts med tre skott utanför Klippan i september förra året. Mannen, som enligt Kvällsposten tidigare varit medlem i Bandidos, skadades svårt men överlevde.

Männen nekar även till detta misstänkta brott, som åklagaren alltså ännu inte väckt åtal för.
http://www.hd.se/lokalt/klippan/2015/05/07/bandidosmedlemmar-infor-ratta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar