fredag 15 november 2013

Polis vägrade visa sin legitimation på mc-fest

I samband med en kontroll av fordon vid en mc-fest i Trelleborg vägrade en polis att visa sin legitimation.
Händelsen JO-anmäldes, men justitieombudsmannen anser inte att polisen har gjort något fel.
– Jag finner ingen anledning att rikta kritik mot polismyndigheten, skriver JO i sitt beslut.

Festen hölls i Red Devils, supporterklubb till Hells Angels, regi i Trelleborg i mars i år. Flera olika mc-gäng var inbjudna och polisen hade därför fattat beslut om en trafikkontroll i anslutning till festen.
Enligt polisen är mc-kriminaliteten i området utbredd och både interna och externa konflikter vanliga. Polisen menar också att tillgången på vapen och andra farliga föremål är omfattande i dessa kretsar och konflikter ofta leder till grovt våld.

Vägrade visa legitimation

Enligt anmälaren blev han ombedd att visa legitimation i samband med att bilen han satt i stoppades. När han ifrågasatte anledningen blev han ombedd att kliva ur bilen av en "närmast hysterisk polisman". Anmälaren fortsatta att ifrågasätta identifieringen, och bad i samma veva polisen att visa sin legitimation.
– Jag behöver inte legitimera mig och jag gör precis va fan jag vill, ska svaret från polisen ha blivit.
Mannen valde då att anmäla händelsen till JO. Enligt anmälaren ska polisen ha brutit mot flera regler, bland annat genom att inte legitimera sig och inte förklarat varför de var föremål för visitation.
I sin anmälan påpekar också mannen att polisen lämnade dem stående vid vägkanten i fyra minusgrader och stormvind under tiden som de genomsökte deras bil under en halvtimmes tid.
http://www.expressen.se/kvp/polis-vagrade-visa-sin-legitimation-pa-mc-fest/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar