fredag 26 februari 2010

Hells Angels-man överklagar klädbeslutet

Luleå kommuns beslut att inte tillåta vissa kläder vid besök i kommunens lokaler har överklagats av en man med anknytning till Hells Angels.

Ett enigt kommunfullmäktige har beslutat om tillägg i sin handlingsplan mot organiserad brottslighet. Det innebär att hyrestagare eller gäster förbjuds att bära kläder, som visar tillhörighet till ett gäng eller gruppering som är kopplad till kriminell verksamhet, i lokaler som ägs eller hyrs ut av kommunen.
I sin överklagan skriver den klagande att kompletteringarna saknar lagstöd då den svenska folkstyrelsen bland annat bygger på fri åsiktsbildning.
Lika värde
Vidare att den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Samt att det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna om den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskrimiering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.
Mannen påpekar också att varje medborgare har frihet att:
4 i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
4 inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden.
4 sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften.
"Luleå kommuns beslut strider mot regeringsformen på alla, av mig, ovan angivna punkter då det exkluderar kommunala medlemmar från att hyra eller bevista samtliga Luleå kommuns lokaler. Beslutet inskränker den grundlagsskyddade yttrandefriheten, den grundlagsskyddande friheten att inhämta och mottaga upplysningar såväl som information i kommunala lokaler samt å det starkaste inskränker den också den grundlagsskyddade föreningsfriheten".


http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5206133

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar