lördag 19 januari 2013

Vi behöver trappa upp kampen mot gängen

Gängkriminaliteten är idag fullt utvecklad i de flesta större städer i Sverige. Mord, grova rån och skjutningar på öppen gatan har blivit vanliga inslag i nyhetsrapporteringen, nu senast de brutala rånen i Täby och Södertälje.

Utpressningsbrotten ökar kraftigt, liksom illegal indrivning och inkassoverksamhet, visar uppgifter från Brå. Vissa gäng ägnar sig åt en brutal form av brottslighet i syfte att skrämmas, där utpressning mot företagare är ett vanligt inslag. 

För att öka skyddet för vittnen vill Kristdemokraterna att möjligheten att vittna anonymt i vissa specifika fall prövas i Sverige, exempelvis när hot från gäng föreligger. En sådan ordning kan bland annat underlätta för tidigare gängmedlemmar att vittna. 

Till varje skola bör det vara knuten en särskilt utnämnd polis, som ska lära känna elever och personal, och som dessa ska kunna vända sig till om de upplever sig utsatta för brott. Att stötta och skydda avhoppare är också angeläget. Vi föreslår därför ökat stöd till avhopparjourer.
CAROLINE SZYBER (KD)
riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-behover-trappa-upp-kampen-mot-gangen_7836594.svd  

1 kommentar:

  1. Om vi skall komma åt gängkriminaliteten måste vi först ta hand om den gråzon som uppstår när polisen skall utreda vissa brott och socialtjänsten andra. Unga kriminella är ju de som många gånger möjliggör brott. De kan exempelvis bära vapen åt äldre kriminella, de kan snatta åt hälare, de kan vara ficktjuvar åt ligor, listan kan göras lång.
    Jag anser att polisen skall utreda alla brott oberoende av gärningsmannens ålder och att polisen skall få förhöra alla oberoende av ålder.
    Sedan anser jag att straffmyndighetsåldern bör sänkas til 12 eller kanske rent av 10 år. Detta innebär inte att straffen för unga skall ändras. Straffen skall naturligtvis anpassas till gärningsmannens ålder i dessa fall, men straffen skall utdömas av domstol.
    Sedan har jag funderat över om vi inte bör kräva att de som har körkort, ffa för mc, bör vara ostraffade för brott med fängelse i straffskalan och att det skall vara möjligt att beslagta fordon som körs av de som inte får körkort pga sin kriminalitet oberoende av vem som äger fordonet.

    SvaraRadera