söndag 20 mars 2011

Kampen har bara börjat

Myndigheterna har blivit bättre på att samverka mot grov organiserad brottslighet. Men en framgångsrik kamp kräver mer, där en allmänhet med mindre dubbelmoral är en liten del.

Lika viktigt som att komma åt de redan brottsaktiva är att försöka stoppa nyrekryteringen. Att den i huvudsak sker i utsatta förorter är ingen hemlighet. Där, bland många arbetslösa unga, växer sig drömmarna om snabba klipp ofta som starkast, men där är gängbrottslighetens brutala och våldsamma effekter också som tydligast.

I kampen mot nyrekrytering är behovet av samverkan ännu större. Ännu fler kompetenser måste lyftas in för att fler unga skall se ett helt vanligt jobb som ett faktiskt alternativ till socialbidrag eller brottslighet. Därför kan kommunala och nationella satsningar på jobbskapande insatser också ses från ett brottsförebyggande perspektiv.

I uppdraget att trappa upp kampen mot den grova organiserade brottsligheten har ingått att vända på alla stenar för att försöka komma åt de kriminellas tillgångar.

Med tanke på hur de stora pengar som ligorna gör känns 3,7 miljoner kronor i "säkrade tillgångar" som en jämförelsevis blygsam summa.

Polisen har tvingats konstatera att det är svårare än många kanske trott att komma åt de kriminellas tillgångar. Samtidigt påpekar polisen att samverkanssatsningen, som pågått sedan 2009, ännu är inne i en inkörningsperiod.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.577309-kampen-har-bara-borjat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar