fredag 20 april 2018

Hård strid om aflytninger i rocker-hashsag

Forsvarere mener, at hemmeligt aflytningsudstyr er blevet monteret ved ulovlige anholdelser

Fronterne er trukket skarpt op ved en retssag om en hashliga.
Med næb og kløer vil flere af forsvarerne forhindre, at centrale aflytninger må bruges i sagen, hvor otte mænd - heraf to fuldgyldige Hells Angels-rockere - er tiltalt.

Politiet slog til mod den formodede liga i begyndelsen af april i fjor, hvor de fleste af de nu tiltalte blev anholdt.

I forbindelse med efterforskningen har politiet gjort brug af en bred vifte af metoder med diskret video-overvågning, direkte observationer, hvor man har 'skygget' og på lignende vis visuelt har holdt øje med de mistænkte og ikke mindst aflytning.


Se også: Forsvarere i rockerhashsag protesterer mod skoaflytninger
 
I forhold til aflytning har der været tale om regulær rum-aflytning, hvor adresser er blevet overvåget og desuden såkaldt person-aflytning, hvor to af sagens tiltalte målrettet er blevet aflyttet. Her er der ikke tale om de to rockere, men deres formodede højre hånd samt en person, der befandt sig længere nede i hierarkiet.

Hemmelige aflytningerPræcis hvordan denne person-aflytning er foregået, har anklageren ikke ønsket at uddybe.
- Juridisk set har der været tale om rum-aflytninger. Tilladelserne til disse aflytninger er prøvet ved retten og godkendt af retten, forklarede sagen anklager, Rasmus von Stamm, da han ved retsmødet i går torsdag adresserede sagen.

Siden retssagen tog sin begyndelse i begyndelsen af marts, har det summet blandt forsvarerne. Gentagne gange er det blevet nævnt, at man ønskede at drøfte aflytningerne.

Blandt forsvarerne er man ikke i tvivl. De to personer, der har været mål for person-aflytningerne, har kort været anholdt i forbindelse med efterforskningen, hvor de efter nogle timer atter blev løsladt. De mener, at aflytningsudstyret blev placeret i den forbindelse.

Se også: Rocker filmet i at hente penge i hashsag
 
De korte anholdelser har ikke haft med hash-sagen at gøre. Her handlede det dels om en voldssag og og dels en trafik-forseelse.

Anholdt ulovligtForsvarerne mener, at politiet i virkeligheden anholdt de to nu tiltalte med det eneste formål at få placeret aflytningsudstyret på dem. Forsvarerne mener ikke, at det er lovligt, og derfor skal aflytningerne udgå af sagen.

- Disse anholdelser har forsvarerne påtalt ved sidste retsmøde. Forsvarerne mener, at disse aflytninger ikke må afspilles, udtalte anklageren ved gårsdagens retsmøde.

Se også: Politiet aflyttede sko i sag om hashliga
 
- Jeg må lige slå fast, at forsvarerne ikke har krav på at få at vide, hvordan disse rumaflytninger har fundet sted. Der er tale om spekulationer, når de siger, at aflytningsudstyr er monteret ved anholdelse, forklarede han yderligere.

- Det er korrekt, at de to har været anholdt. Disse sager indgår ikke i denne sag. Der er ikke rejst tiltale, og de er desuden uden betydning for denne sag. Hverken den ene eller den anden har i øvrigt indgivet klage over anholdelserne, tilføjede anklageren.

Blandt forsvarerne er man ikke i tvivl om, hvor dette udstyr har været placeret. Nemlig i de pågældende tiltaltes sko.

Vil ikke uddybe aflytningerVed flere lejligheder har forsvarerne derfor omtalt aflytningerne som 'sko-aflytninger'. Også dette opponerede anklageren imod ved gårsdagens retsmøde:
- Når nu også retsformanden omtaler dem som 'skoaflytninger', så gør det mig oprigtigt bekymret, når forsvarernes spekulationer godtages af retten.

Se også: Anklager: To rockere sad i toppen af hashpyramide
 
- Jeg kan hverken be- eller afkræfte, hvor eller hvordan det pågældende udstyr har været monteret. I materialet, det er udleveret til forsvarerne er det ikke nævnt, hvordan. Og det er sket for at værne om politiets efterforskningsmetoder, sagde anklageren.

- Når jeg har kaldt dem 'skoaflytning', så er det fordi, man ikke kan være i tvivl om, at de har været placeret i skoen. Det kan man høre, fordi gruset knitrer under skoen, sagde Peter Secher, der er forsvarer for Jørgen Rinke.

- Den sidder ikke på kroppen.

- Der er trods alt tale om aflytninger, der afspilles her i retten. Det er jo ikke hemmelige optagelser, sagde han yderligere.

Der kom dog ikke nogen afgørelse på det prekære spørgsmål ved gårsdagens retsmøde.
I stedet meddelte retsformand Merete Engholm, at retten kommer med en kendelse på tirsdag.

Sagen kort:
De otte tiltalte vurderes af politiet til at have solgt mindst 364 kilo cannabis-produkter. Heraf er en stor del hash, men også joints, skunk og lignende.

Det er foregået i perioden fra 6. oktober 2016 og frem til 4. april 2017, hvor politiet slog til mod den mistænkte hashring tidligt næste morgen.

Politiet mener, at salget er foregået fra mindst to boder i Pusher Street kaldet boderne nr. 24 og nr. 38.
Anklageskriftet beskriver, hvordan de otte tiltalte indtager hver deres rolle i ligaen.

Øverst i hierarket befandt - i følge anklageskriftet - to HA-rockere og deres angivelige højre hånd.
Nedefter i ligaens hierarki fulgte de andre. Blandt andet som bestyrer af de to hashboder, mens andre fungerede som håndlangere og kurerer, hvor der blev bragt hash og penge til og fra Pusher Street.

Den ene ad de to rockere er HA-veteranen Jørgen 'Fehår' Rinke, der er prøveløsladt i en drabsdom, og han risikerer at få udløst resten af lin livstidsdom, i fald han kendes skyldig.

To af sagens tiltalte menes også at stå bag et rænkespil, hvor et medlem af Hells Angels, ikke de medtiltalte rockere, skulle have plantet heroin på sig, og at politiet derefter skulle tippes anonymt.

Rænkespillet blev ikke ført til ende, da ukendte ifølge anklageskriftet gav duoen besked om at stoppe.
Denne del er af anklageskriftet inkluderer ikke Jørgen Rinke eller den anden HA'er.
https://ekstrabladet.dk/112/haard-strid-om-aflytninger-i-rocker-hashsag/7115239

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar