tisdag 30 september 2014

Så lurar MC-gängen staten på stora belopp skriver Expressen

Allt fler mc-gäng har lämnat de mer traditionella gängbrotten och gått över till ekonomisk brottslighet. Nästa vecka inleds hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Värmlands finans-målet där Hells Angels tidigare Värmlandspresident varit misstänkt.

Nu har de kriminella gängen även börjat ta hjälp av kända specialister när det gäller ekobrott för att nå maximal vinst.

- Man förenar sin historia med ett våldskapital ihop med traditionella och av rättsväsendet kända, gamla ekoskojare, säger Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.

Det kan handla om att utnyttja lönegarantin, konkursförfaranden och bedrägerier genom att beställa varor i hastigt uppkomna eller kapade företag. Det kan även röra sig om avancerade momsbedrägerier.

- Alla kriminella gängs drivkraft är makt eller pengar. De är väldigt företagsinriktade och affärsmässiga på så vis att de ger sig inte in på det som inte ger någon avkastning, säger Bengt-Olof Berggren.

Men detta är inte ett helt nytt fenomen utan har pågått under några år.
I Värmland var det för några år sedan en stor bluffhärva med flera Hells Angelsmedlemmar inblandade. Flera byggföretag försökte då dölja ekonomiska transaktioner med bluffakturor för att få ut kontanter till svarta löner.
http://www.expressen.se/gt/sa-lurar-mc-gangen-staten-pa-stora-belopp/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar