tisdag 2 september 2014

Hovrätten fastställer livstidsdomen mot gängledaren i det så kallade Södertäljenätverket. Flera andra män får mångåriga fängelsestraff.

Tingsrättens domslut står fast i stora delar. Även hovrätten konstaterar att det har funnits ett nätverk i Södertälje som har ägnat sig åt kriminell verksamhet med bland annat illegalt spel, indrivningsverksamhet med våld och utpressning.

Förutom livstidsstraffet mot gängledaren, för bland annat anstiftan av tre mord, döms ytterligare 16 tilltalade till fängelsestraff av varierande längd.

Fyra av de tilltalade har tidigare dömts till så långa straff att de fortfarande sitter i häkte. De blir nu kvar där till dess att de börjar att avtjäna sina fängelsestraff. Övriga tilltalade har tidigare släppts.
De längsta straffen, förutom livstidsstraffet är tolv respektive åtta års fängelse.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5952581 

17 personer från Södertälje-nätverket döms till fängelse 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5952840 

 

Södertäljemålet har ändrat polisens arbetsmetod 

Södertäljenätverket har maffialiknande struktur. De flesta åtalade är från samma etniska folkgrupp, de är släkt eller barndomsvänner.
– Men de har inte samma hierariska uppbyggnad som till exempel den italienska maffian. De skulle vilja kalla sig själva "vänner som ibland begår brott".

Men det har ibland sagts att de på maffiavis har hållhakar på politiker och tjänstemän?
– Nej, det är nog att ta i. Det är nog en mytbildning. Det har visserligen förekommit hot mot tjänstemän i Södertälje kommun, och de här människorna har ju släktingar och vänner i olika myndigheter, men det finns inga hållhakar på politiker, säger Baris Kayhan.

Rättsprocessen är förmodligen den största någonsin i Sverige. Fallet kan ha kostat upp emot en halv miljard kronor, med advokat- häktes- och poliskostnader.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5952807

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar