måndag 17 juni 2013

MC-bande: – Vil etablere oss i Norge

Nederlandsk motorsykkelbande hevder de jobber med å etablere seg i Norge. – Vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom klubbene i Norge, melder Kripos.

Den kriminelt belastede motorsykkelklubben Satudarah MC skal være på vei til Norge. Det bekrefter motorsykkelklubben i Nederland overfor ABC Nyheter.
Etableringen skal være på et tidlig stadium, men etter det ABC Nyheter erfarer jobber klubben med å finne personer som ønsker å starte opp en «prøveklubb».
– Ja, det stemmer at vi jobber med en etablering i Norge, sier klubben i en uttalelse til ABC Nyheter.
De siste årene har en rekke kriminelt belastede motorsykkelklubber etablert seg her i landet.
– Jeg ønsker ikke si noe om hvorfor vi ser på Norge som et attraktivt sted eller hvor en etablering vil skje, sier klubben videre.
Les også: Dette er Norges nyeste MC-gjeng

– Vil fjerne Hells Angels

Et høytstående medlem i det norske MC-miljøet er usikker på hvordan en mulig etablering av Satudarah vil bli tatt i mot av de andre norske MC-bandene.
– Jeg ser ikke helt hvilke klubber som skal være aktuelle for å bli klubbens avdeling i Norge. I utlandet er klubben kjent for å være særlig aggressive mot Hells Angels, sier han.
– I Tyskland har klubben offentlig uttalt at de skal fjerne Hells Angels. Jeg tror ikke de kommer langt i Norge med samme tankegang, sier han.
I 2011 etablerte en annen Hells Angels-rival seg i Norge. Mongols MC har siden oppstarten her i landet vært involvert i en rekke voldshandlinger, og bare i Kristiansand sitter ni medlemmer av klubben fengslet med soning på lengre dommer.
– Jeg ser på Satudarah som en videreføring av Mongols. Om de kommer vil de trolig være ute etter å rekruttere samme type medlemmer som Mongols har gjort de siste årene; multikriminelle unggutter, som står til tjeneste for klubben, sier han.
Kripos bekrefter at de har kjennskap til Satudarah i Nederland, men sier i en uttalelse til ABC Nyheter at de ikke er gjort kjent med at klubben har planer om å etablere seg i Norge.
Les også: Truer politiet med utenlandske medlemmer

Fred i miljøet

ABC Nyheter vet at det skal ha vært flere møter mellom politiet og en rekke kriminelt belastede motorsykkelklubber i forkant av etableringen av Mongols i 2011. Både politiet og klubbene var urolige for om freden i bande-miljøet i Norge ville vare med inntoget av den amerikanske klubben.
Det vil trolig bli holdt nye møter mellom partene om Satudarah starter opp en prøveklubb.
ABC Nyheter har vært i kontakt med en rekke klubber i det norske MC-miljøet, men ingen har ønsket å kommentere den mulige etableringen.
Dagens situasjon i miljøet blir betegnet som rolig, til tross for små enkelthendelser mellom medlemmer.
Les også: Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Vil overta underverden

Siden etableringen av Satudarah i 1990 har medlemmer av klubben blitt dømt for drapsforsøk, tyveri, narkotikahandel og ulovlig våpenbesittelse.
I 2011 ble MC-banden nektet adgang til møter der de største motorsykkelbandene i Nederland, deriblant Hells Angels, jobber for å forhindre en ny MC-krig i landet.
– At vi ikke lenger er en del av styret berører oss ikke, men det bidrar ikke til stabilitet og fred i den nederlandske motorsykkelverden, uttaler klubben.
Ifølge nederlandsk politi prøver klubben stadig å overta deler av underverden i Amsterdam, et marked Hells Angels tidligere har styrt med jernhånd.
Den nederlandske klubben skal pleie tette bånd til Bandidos i Tyskland.
Les også: Økning i antall støtteklubber knyttet til MC-gjengene

Økt etablering

Ifølge Kripos har antallet nyetablerte kriminelle MC-klubber og klubber som ønsker å etablere seg i Europa, økt voldsomt, og nevner klubber som: Mongols, Gremium, Vagos, Rebels, Rock Machine, Saturdarah og Comanchero.
En analyse utarbeidet av Taktisk etterforskningavdeling i Kripos setter søkelyset på den internasjonale utvikling de kriminelt belastede MC-gjengene.

«Det mest alvorlige, med tanke på videre ekspansjon, er at den trolig vil utfordre dagens relativt stabile situasjonen mellom «én prosent»-MC-klubbene i Norge. Norge har hittil representert et unntak fra mange andre europeiske land med tanke på graden av voldelige oppgjør mellom én prosent-MC-klubbene. Hells Angels MC og Bandidos MC skal derimot være bekymret over at flere én prosent-MC-klubber har etablert seg i Norge de siste årene, spesielt Gladiators og Mongols», står det i den nye Kripos-rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge - Trender og utfordringer 2013/2014».
Kripos tror stadige etableringer av nye MC-bander i Norge vil øke spenningsnivået i miljøet.
– Ekspansjonen utfordrer imidlertid dagens relative stabile situasjon mellom én prosent-MC-miljøene i Norge, og vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom de ulike én prosent-MC-klubbene.

Ekspansjonen fører videre til at de kriminelle miljøene får større innflytelse og blir dermed blir mer effektive i utførelsen av sin kriminalitet, sier Borge i en pressemelding.
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/05/17/mc-bande-vil-etablere-oss-i-norge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar