onsdag 23 mars 2011

Stoppa försäljningen av giftig fisk - Eller Håll Käften - Surströmming, älska eller hata?!

Det senaste decenniet har fisk som innehåller farligt höga halter av dioxiner fått säljas i Sverige. Anledningen är att Sverige 2001 lyckades få ett undantag från det hälsoskyddande gränsvärde för dioxin i fisk som normalt gäller i EU.

Ett villkor för undantaget var att Sverige utfärdade effektiva kostråd men det står klart sedan länge att dessa inte följs. Därför förgiftas svenskar dag för dag med dioxin, som är det kanske giftigaste ämne som människan någonsin tillverkat och spridit.

Undantaget löper ut under året och regeringen ska inom kort ta ställning till om Sverige ska slopa undantaget eller driva på inom EU för att få det permanent. Finland har nyss bestämt sig för att fortsätta förgifta sin befolkning.

Hur regeringen i Sverige gör är ännu oklart, men Livsmedelsverket har efter en ingående granskning konstaterat att det är bra för folkhälsan att slopa undantaget.

Idag vädjar vi i Svenska Dagbladet att regeringen bestämmer sig för att slopa undantaget och på det viset sätta stopp för fortsatt förgiftning av tiotusentals kvinnor och barn.
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mikael/2011/03/03/stoppa-forsaljningen-av-giftig-fisk/


Surströmming ska ätas med finess - ska man ha surströmmingsfest dukar man upp alla tillbehören: hac­kad lök, dill, tomatskivor och bröd så bordet ser lockande ut

Potatisen kokas medan gästerna sätter sig ner och umgås: dricker kanske sherry och bryter lite tunnbröd och äter med västerbottensost eller "blana", en kräm av messmör och kanel. Först när potatisen är klar hämtar man fram surströmmmingsburken som gärna kan ha stått sista halvtimmen i frysen.

- Vinkla burken i 45 grader och punktera den i överkant. Det ska höras ett rejält pys om strömmingen är färdigjäst. Sedan öppnas burken lugnt och stilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar