måndag 15 mars 2010

Västförbud strider mot lagen


Mycket tyder på att Luleå kommun får bakläxa för införandet av förbud för mc-västar i kommunens lokaler.
Förvaltningsrätten har idag rivit upp det Eskilstuna kommuns västförbud.
Även Luleås kommunala västpolicy är anmäld till förvaltningsrätten och ska prövas.

Det är inte tillåtet att ha ett mc-västförbud på krogen som Eskilstuna kommun har.

Det har förvaltningsrätten, före detta länsrätten, i Södermanland idag kommit fram till eftersom det strider mot yttrandefrihetsgrundlagen.

I juni förra året beslutade kommunfullmäktige i Eskilstuna att införa ett tillägg i kommunens alkoholpolitiska riktlinjer som uppmanade krögare i staden att inte släppa in personer med "kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som kan uppfattas som kriminell".

Beslutet överklagades av en privatperson och enligt förvaltningsrätten strider alltså kommunens beslut mot yttrandefrihetsgrundlagen.

I det här fallet att genom klädsel visa gäng- eller grupptillhörighet.

Göteborg, Norrköping och Luleå kommun har alla haft planer på att införa liknande förbud.

I Luleå finns idag till exempelvis en klädkod i kommunala lokaler som idrottsarenor och konserthallar.

http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=3559908

På måndagen fastställde en dom i förvaltningsrätten att förbud mot mc-västar på krogen strider mot yttrandefrihetsgrundlagen.
http://nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5245170

Förbudet mot bland annat MC-västar infördes för att skapa en trygg miljö för dem som jobbar på eller besöker Eskilstunas krogar. Men ärendet gick vidare till länsrätten och i dag kom deras beslut: det är inte okej med ett sådant förbud. Nu blir det således åter fritt fram för att bära MC-väst på krogen.
http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.654946

PROTEST mot VÄSTFÖRBUD PÅ KROGEN OCH I KOMMUNENS LOKALER

http://www.facebook.com/group.php?gid=264458685879

1 kommentar:

  1. På tiden att det blir stopp på polisers och kommuners trakasserier mot mc klubbar. man kan inte dra alla över samma kam och säga att alla är kriminella i sådana gäng. vad ska den stora massan tänka i såfall när dom höga gubbarna inom politiken eller myndigheter visar sig vara dom värst falska som förskingrar mest och förgriper sig på barn och som skyddar sig bakom sin myndighets mask det kallar jag kriminellt om nåt. vart e vi på väg? hets mot folkgrupp eller?fy fan för för att det inte ens går att lita på dom man ska kunna lita på...

    SvaraRadera