tisdag 16 mars 2010

"5000 kan hamna i kriminella gäng"


Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm ang en rapport hur man bör jobba för att minska rekryteringen till de unga kriminella gängen i Stockholm. Förslaget handlar bland annat om att skolan ska bli bättre på att ta hand om unga killar som är i riskzonen, att näringslivet ska hjälpa till med praktikplatser och att skolan, socialen och polisen ska jobba mer tillsammans för att hindra att unga killar hamnar hos gängen.

"Det är ungdomar under 21 som är misstänkta för 5 brott eller fler"

"Enda lösningen är att hitta ett arbete" säger "Oskar" som själv har kopplingar till kriminella gäng.

Tidigare gängledare Erik Lannerbäck:
"Man går inte till fienden och ber om hjälp"

Ikon Vad tycker du krävs för att färre unga ska bli kriminella?

Erik Lannerbäck jobbar på Fryshuset i Stockholm med en verksamhet som heter Passus, den syftar till att hjälpa unga gängmedlemmar som vill hoppa av. Han har själv en lång erfarenhet av gäng och har själv varit ledare för Brödraskapet.

– Det finns mycket bra förslag i rapporten. Men det saknas en plan för att bygga upp ett förtroende mellan de unga och de som ska hjälpa dem. Man går inte till fienden och ber om hjälp, säger Erik Lannerbäck.

En sak som behövs mer än det andra är arbete. Det säger en kille vi träffat som har kopplingar till den undre världen i Stockholm. Vi kallar honom Oskar. Han menar att många av dem som söker sig till gängen ser det som ett arbete.

– Hells Angels, Bandidos eller Black Cobra ses som rena arbetsgivare av de unga många gånger.

Oskar tror också på förslagen med att myndigheterna samverkar men eftersom tilliten till myndigheterna är så låg ser han jobben som den viktigaste delen. Men han poängterar vikten av att följa de som har dåliga beteenden tidigt i livet.

– Ingen eld sker utan gnista. Man måste ta dialogen i hemmen. Ofta är det där det börjar, och tidigt. Men vi har för mycket respekt för varandra för att göra det.

http://www.sr.se/sida/Artikel.aspx?ProgramId=1646&artikel=3497541

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar