söndag 11 februari 2018

HA-bolaget saknar vakttillstånd: ”Brott”

Hells Angels-bolaget Stenrock Säkerhet marknadsför sig med polisens godkända vaktuniformer och erbjuder ordningsvakter.
Men saknar tillstånd.
På Länsstyrelsens tillståndsavdelning i Stockholm är bolaget okänt.
– De har inte, och har inte haft, auktorisation, säger Elisabeth Åkesson på Länsstyrelsen.

Expressen har granskat bolag kopplade till Hells Angels och Bandidos och avslöjat hur statliga Kungliga Konsthögskolan gjort affärer med ett säkerhetsbolag som ägs av en HA-medlem.

Granskningen visade bland annat hur kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) hamnade under säkerhetsbolagets skydd i samband med ett arrangemang på skolan.

Alla företag som utför bevakning - exempelvis genom ordningsvakter vid fester, personskydd eller ronderande väktare - åt någon annan måste ha särskila tillstånd av Länsstyrelsen.

Men när Expressen kontaktar Länsstyrelsen i Stockholm för att begära ut handlingarna kring tillstånden får vi beskedet att företaget helt saknas i registren.
Något tillstånd finns inte.

Inget spår av bolaget

Såväl i registret för Stockholm som ett rikstäckande register finns knappt ett spår av bolaget.
– De har inte, och har inte haft, auktorisation. Det enda som finns på dem är att vi fick in ett telefonsamtal 2014 som menade att företaget var problematiskt. Då hänvisades den personen till polisen eftersom vi inte har tillsynsansvar och det är polisen som måste utreda det, säger Elisabeth Åkesson, sakområdesansvarig för bevakningsområdet på Länsstyrelsen i Stockholm:

Kommissarie Lars Sjöberg på polisens rättsavdelning i Stockholm är nationellt ansvarig i bevakningsfrågor:

– Alla företag som yrkesmässigt vill utföra bevakning åt någon annan måste ha tillstånd av Länsstyrelsen, som kallas auktorisation.

–  Tillståndet, auktorisationen, får man för olika typer av verksamhet. Man har en för vanliga väktare men om man exempelvis arbetar med personskydd så krävs det en särskild auktorisation med särskilda krav. En annan auktorisation är för att tillhandahålla ordningsvakter.

LÄS MER: Bah Kuhnke vaktades av Hells Angels-bolag

Marknadsför sig med bild på uniform

Stenrock Säkerhet marknadsför sig redan på hemsidan med att man erbjuder ordningsvakter genom en bild på en ordningsvaktsuniform och texten:

”Ordningsvakterna vi tillhandahåller arbetar i uniformer framtagna utav RPS (Rikspolisstyrelsen, reds anm)”.

”Vi tillhandahåller vakter för ordningshållning (ordningsvakter) och entrévärdar. ”
I kontakterna med företagets kund - Kungliga Konsthögskolan - erbjuder företaget både uttryckligen ordningsvakter och specialiserade säkerhetstjänster, enligt mejlen som Expressen begärt ut:

”Vi har entrévakter och ordningsvakter”

”Vi har även annan säkerhetspersonal beroende på arbetsuppgiften.”
Men tillstånden för detta saknas.

Straffbart utan tillstånd

Både Länsstyrelsens Elisabeth Åkesson och Lars Sjöberg på polisen poängterar att det enligt lagen om bevakningsföretag är straffbart att driva ett bevakningsföretag utan de nödvändiga tillstånden.
– Det är ett lagbrott. Det är straffbart och något vi inte uppskattar, säger Åkesson.
Lars Sjöberg:

–  Det gäller även på oaktsamhetsnivån, alltså det räcker inte att man säger att man inte kände till det. Det handlar då om böter eller fängelse i högst sex månader.

Sjöberg uppger att det "förekommer" att bevakningsföretag avslöjas utan tillstånd och menar att det är ett viktigt att rensa upp. De bolag som inte ansöker om tillstånd faller under radarn och ingen har kontroll över verksamheten.

– Kunderna måste kunna lita på att företagen är granskade, kontrollerade, prövade och personalen har rätt utbildning. Går man vid sidan finns massa risker där personalen kanske är kriminellt belastad eller att det är ett företag som inte är seriöst. Det är viktigt ur ett samhällsperspektivs att det hålls god ordning i den här branschen.

Expressen har förgäves sökt Stenrock Säkerhet och dess ägare Rickard Broberg. Kungliga Konsthögskolan har hänvisat till organisatoriska problem och att det tidigare saknats rutiner för kontroll av leverantörer.
https://www.expressen.se/nyheter/ha-bolaget-saknar-ett-vakttillstand-lagbrott/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar