fredag 5 februari 2016

Utmanarna till Hells Angels i mc-striden

Två mord och flera våldsamma konfrontationer följde i spåren när mc-gänget Outlaws försökte återetablera sig i Sverige.
Risken för fler krig ökar när nya mc-gäng som No Surrender, Satudarah och Gremium försöker utmana Hells Angels och deras stödgrupper.
– Ingen av de som var med i det stora mc-kriget vill ha en ny konflikt, problemet är när det kommer nya aktörer, säger Patrik Andersson, kommissarie på underrättelsesektionen i region syd.

Hells Angels anses av polis och experter på organiserad brottslighet som det största och mäktigaste gänget när det handlar om mc-kriminalitet.
Men flera andra rivaliserande gäng har genom åren försökt ta över positionen, ofta med våldsamma konfrontationer som följd. Men inget gäng drabbades så hårt som Outlaws.
2012 inledde Outlaws en rekryteringsoffensiv för att ta upp kampen mot Hells Angels, men det slog tillbaka och utmynnade i flera uppmärksammade våldsdåd.
I mars samma år mördades Outlawsledaren Jörgen Lindskog, 49, utanför Ronneby. Han lockades till en avlägsen plats utanför Ronneby och sköts ihjäl. Senare dömdes tre män med kopplingar till Hells Angels stödgäng Red & White Crew för inblandning i mordet.

Ouppklarade mord

På sommaren samma år hittades lastbilschauffören Steen Damkjær, 53, mördad i sin lastbilshytt på en rastplats på Hallandsås, skjuten till döds. Hans fru har berättat om mordet på honom i Kvällsposten.
Steen Damkjær var vicepresident i en Outlaws-avdelning och polisen misstänkte tidigt att mordet hade med hans gängtillhörighet att göra.
Fyra män med täta kopplingar till Hells Angels greps och begärdes häktade, men bevisen räckte inte och männen gick fria. Mordet är ouppklarat.
Ytterligare flera attacker har drabbat Outlaws, och Hells Angels kopplas till flera av dem.
Händelserna är inte unika, enligt polisen är det så mc-gänget svarar på försöken att utmana dem om deras ställning.
Med enstaka våldsamma incidenter mellan individer i olika gängkonstellationer, säger Petra Stenkula, polismästare i polisen region syd.

Konflikten mellan HA och Bandidos

Under några år på 1990-talet rasade en våldsam konflikt mellan mc-gängen Hells Angels och Bandidos i Norden, "Det stora Nordiska mc-kriget" som bland annat kostade 11 människor i Skandinavien livet.
Bakgrunden till kriget var Bandidos planer på etablering i Sverige, då fanns bara Hells Angels i Sverige.
Men i slutet av 1990-talet nådde gängen fram till ett fredsavtal men under 2000-talet blossade återigen nya konflikter upp och våren 2013 valde gängen att skriva på ett samarbetsavtal i Danmark.
Freden mellan gängen har sedan lett till att Hells Angels och Bandidos i princip verkat sida vid sida i både Danmark och Sverige. Syftet har varit tudelat, dels att underlätta sina egna affärer och hålla reviret, dels visa upp en gemensam front mot andra gäng som försöker slå sig in.

No surrender och Satudarah etablerar sig

De nya gängen skapar oro i leden och har framför allt i Danmark lett till flera våldsamma sammandrabbningar. Men utmaningarna märks även i Sverige med attackerna mot Outlaws som tydligaste markör.
Ett av senare tids nya gäng är No surrender, som bildades så sent som 2013 i Holland. På kort tid har de redan fått så många lokalavdelningar att de kan ta striden med de större gängen. Ett annat är Satudarah, som ganska snart efter etableringen i Danmark hamnade i flera blodiga uppgörelser med Hells Angels-kopplade sympatisörer från stödgängen. Bland annat drabbade ett 30-tal män från de båda gängen samman i ett jättebråk på en bar nära Parken i Köpenhamn i februari 2014.
Ytterligare ett nytt gäng som försöker slå sig in är Black Jackets från Tyskland. Black Jackets har, enligt Ekstrabladet, nyss öppnat sin första avdelning i Danmark. Flera personer som är tidigare kända av den danska polisen har setts i västar med gängets symbol, en bulldogg, på sig.

Vill rita om gängkartan

Den danska polisen befarar att våldsamheter kan komma att uppstå när Black Jackets försöker rita om gängkartan.
– Det här betyder, naturligtvis, att vi har ytterligare en gruppering att hålla ögonen på i samband med kriminalitet och eventuella stridigheter, säger Lau Thygesen, förundersökningsledare vid polisen i Danmark till Ekstrabladet.
Även den svenska polisen följer utvecklingen om gängen i Danmark.
– Danmark ligger normalt lite före och de flesta gäng som etablerar sig kommer för eller senare till Sverige, säger Petra Stenkula.

"Hells Angels fortfarande största gänget"

Syftet med gängens expansion är att ta in marknadsandelar på bekostnad av Hells Angels och Bandidos.
– De befintliga gängen utmanas av de andra och anledningen är narkotikahandeln, säger Patrik Andersson.
I nuläget är maktbalansen mellan Hells Angels och Bandidos intakt och deras gemensamma front mot uppstickare har hittills uppnått effekt - ingen av utmanarna har kunnat flytta fram positionerna som önskat.
– Hells Angels är fortfarande det största gänget. Det är de som bäst har lyckats bevara sin organisation någorlunda intakt, trots att det stundtals är oroligt, säger Patrik Andersson.
http://www.expressen.se/kvallsposten/utmanarna-till-hells-angels-i-mc-striden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar