torsdag 30 september 2010

Igår inledde NSD och Norrbottens-Kuriren en gemensam granskning av MC-gängen i Norrbotten. Reportrarna har fått sitta i tryckeriet eftersom det är vattentäta skott mellan redaktionerna.

I en artikelserien i fyra delar granskar NSD och Norrbottens-Kuriren den numera fullvärdiga Hells Angels-klubben i Luleå och de nyetablerade underhuggarna i Red and White-crew.

Det är en uppföljning till en gemensam granskning som gjorde för 1,5 år sedan. Då som nu namn- och bildpublicerades gängmedlemmarna.

Chefredaktörerna Mats Ehnbom (Norrbottens-Kuriren) och Anders Ingvarsson (NSD) inledde igår artikelserien med en gemensam text, där de bland annat skrev:

”Vi anser att det är av yttersta vikt att Norrbottens dominerande medier skildrar och granskar den
organiserade brottslighetens framväxt i vårt län. När ändamålet är så viktigt är det självklart att för en stund lägga den skarpa konkurrens som normalt råder mellan de båda tidningarna åt sidan”


Varför namnpublicerar ni medlemmarna?
– Vi betraktar dem som offentliga personer eftersom de söker uppmärksamhet när de visar upp sig i västar som representanter för Hells Angels. Dessutom bedriver de en ganska omfattande verksamhet som omsätter mycket pengar och påverkar många.
Förra gången PO-anmälde en gängmedlem publiceringen men den friades i Pressens Opinionsnämnd.

Finns det någon hotbild mot tidningarna eller journalisterna?
– Nej, och det har inte funnits det under hela den här perioden

http://www.medievarlden.se/nyheter/2010/09/tryckeriet-neutral-mark-nar-tidningarna-i-norrbotten-samarbetar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar