lördag 11 mars 2017

Hells Angels rekryterar unga i Västsverige

Hells Angels har funnits i Ale i några månader – och deras nätverk växer.
Enligt polisen har mc-gänget börjat rekrytera unga män från närområdet.
– De går ut och tar till sig personer som delar deras åsikter, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

En bit bort ligger villaområdena och i direkt anslutning flera fotbollsplaner på vilka barn och ungdomar tränar och spelar matcher.
Där, i Skepplanda, har Hells Angels slagit ner sina bopålar, i Vadbackas gamla gästgiveri. De tidigare ägarna sålde fastigheten i julas och för en dryg månad sedan satte HA upp sina skyltar på lokalen.

LÄS MER: Här är Hells Angels säten i Västsverige

Och redan har polisens farhågor besannats.
– Läget är som följer: Det är deras klubblokal och vi märker också att de börjat rekrytera i närområdet i form av supporters, säger Sven Lindgren, mc-expert hos polisen i region Väst.
Var det något som ni befarade skulle ske när de skaffade klubblokalen?
– Svar ja.

 

Suger in yngre killar

Sven Lindgren säger att det är främst yngre män som Hells Angels riktar in sig på och försöker suga in.
– Det är killar i en ålder där man fascineras av den här kulturen. Det är yngre killar, men de brukar vara minst 18 år, säger Sven Lindgren.
På vilket sätt lockar Hells Angels till sig dem?
– De går ut och tar till sig personer som delar deras åsikter och tankar. Det går till på traditionellt sett. De här personerna ser upp till organisationen Hells Angels. De går inte in i huvudorganisationen, utan de supporterar organisationen och om de visar sig dugliga finns det möjlighet att ta in dem i den.
Är det killar som bor i Skepplanda?
– De bor i Göta älvdalen.

 

Finns ett mönster

Hur många personer som Hells Angels hittills ska ha lockat in i sitt nätverk efter flytten till Ale vill Sven Lindgren inte gå in på, men han förklarar att det rör sig om "individer".

LÄS MER: Polisens taktik för att stoppa Hells Angels

Och det som polisen menar har skett här, att kretsen kring Hells Angels växt, uppges vara ett återkommande faktum när mc-klubben etablerar sig på nya orter.
– Det är väldigt vanligt och finns ett mönster. Tyvärr är det så att rekryteringsprocessen inte är direkt avtagande, utan kontinuerlig. Det har inte blivit farligare att bo i Skepplanda, men det är bekymmersamt att man i förlängningen drar in yngre män i gängkriminaliteten. Det är det som det handlar om, säger Sven Lindgren.


Ale kommun ser allvarligt på att Hells Angels har en ny klubblokal i Skepplanda och samarbetar med kommunen för att motverka HA.
– Att människor är oroliga får vi återkommande tecken på. Och det är vi också. Man vill veta hur vi tänker inför framtiden och hur vi planerar. Vi har en olycklig situation med verksamheter som finns på en och samma plats som vi egentligen tycker är oförenliga, säger Björn Järbur, kommunchef i Ale.

 

Klubben: "Går rykten"

Han syftar i första hand på idrottsplatsen, som alltså är precis intill HA-gården.
– Vi tycker att det är olämpligt att ha en Hells Angels-klubblokal i direkt anslutning till en av våra större idrottsanläggningar. Men utifrån ett rent rättsligt perspektiv kan vi bara agera vid olika frågeställningar som dyker upp där vi är myndighetsutövare och än så länge har det inte varit något sådant läge. Med det har vi, utifrån ett myndighetsperspektiv, inte gjort något ännu, säger Björn Järbur.

Fotbollsföreningen som blivit granne med Hells Angels är Skepplanda BTK. De har flera pojk- och flicklag och enligt klubbens hemsida omkring 600 medlemmar. Varje år arrangerar man dessutom en turnering för barn och ungdomar.

LÄS MER: Hells Angels nya klubblokal: "Kan vara bekymrad"

På föreningens årsmöte i nästa vecka kommer frågan om Hells Angels att lyftas, men avgående ordföranden Kent Hylander upplever inte att mc-klubbens intåg i Skepplanda haft någon direkt effekt på deras verksamhet.
– Det har inte påverkat oss något nämnvärt i dagsläget, inte på något sätt. Många känner till organisationen Hells Angels och det går rykten och är lite snack och tugg kring det här, men jag kan inte säga att det påverkat oss. Det är träningar som vanligt och bilarna parkeras utanför gästgiveriet som det alltid har gjorts, säger Kent Hylander.

Här finns Hells Angels i Västsverige

GÖTEBORG/ALE
– Hells Angels
– Red & White Crew
– Red Devils MC
HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön, Gunnilse och Ale. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils MC.

KUNGSBACKA
– Red Devils MC
En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.

SVENLJUNGA
– Red Devils MC
En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.

KARLSTAD
– Hells Angels
– Red and White Crew
Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det har länge pågått en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga. Kommunen fick nyligen rätt i hovrätten.

 

Valet förbryllar polisen

Hells Angels val av plats för sin klubblokal, mitt i ett samhälle, är däremot något som förbryllar polisen.
– Det är väldigt, väldigt ovanligt och väldigt märkligt, säger Sven Lindgren.
Är det än mer angeläget för er att hålla koll på dem när det är så mycket barn i närheten?
– Det blir inte mindre angeläget, i alla fall.
Rekryteringen av unga män som du pratar om, vad går det att göra för att motverka den?
– Det är allt ifrån föräldraansvar till samhällsansvar, att man ger dem bättre förebilder och möjligheter. Föräldrarna har en viktig roll. Man får prata med ungdomarna och hörsammas inte det får man ta professionell hjälp av samhället.
http://www.expressen.se/gt/hells-angels-rekryterar-unga-i-vastsverige/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar