lördag 11 mars 2017

Bandidoksen Suomen johtajan ampunut mies pääsee vankilasta vapaaksi

 

Bandidos rantautui Suomeen, kun Undertakers MC:sta tuli sen hangaround-kerho 1995. 
 
Bandidoksen Suomeen tuoneen Marko Hirsman ampuja pääsee vapaaksi elinkautisesta tuomiostaan. Mies on ehtinyt istua vankeusrangaistustaan yli 15 vuotta.
Helsingin hovioikeus päätti päästää 50-vuotiaan miehen elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden kesänä, jolloin mies on suorittanut vankeusrangaistustaan yhteensä 16 vuotta ja 9 kuukautta.
Mies ampui Bandidoksen ex-johtajan Marko Hirsman lokakuussa 2001 jengikaverinsa kanssa Hirsman kotipihan lähelle Helsingissä. Molemmat ampujat kuuluivat Bandidokseen.
Liivijengien perustajan loppu
Hirsma oli aktiivihenkilö tuomaan järjestäytyneen rikolllisuuden liivijengit Suomeen 1990-luvun lopulla. Hän oli ensin mukana MC Overkillissa, mutta riitaantui sen kanssa. Overkillista tuli Suomen ensimmäinen Helvetin Enkelit -kerhon osasto eli Hells Angels MC Finland.
Hirsma perusti kilpailevan MC Undertakers -kerhon, joka haki Bandidoksen tukikerhoksi Suomessa. Hirsma riitaantui kuitenkin senkin ryhmän kanssa ja erosi tai erotettiin Bandidoksesta.
Kerhojen riidat johtivat kaikkiaan Suomessa harvinaiseen jengisotaan, kun uudet kerhot tulivat Suomeen ja hakivat asemiaan. Tilanteessa jengiläiset tekivät muun muassa sinkoiskun, ampuivat useita kilpailevia jäseniä ja hajottivat toistensa jengitiloja. Myös oikeudenkäynneissä nähtiin jengitappeluita.
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Bandidoksen-Suomen-johtajan-ampunut-mies-p%C3%A4%C3%A4see-vankilasta-vapaaksi/944732
Suurin julkinen kohu syntyi, kun kaksi Bandidoksen jäsentä ampuivat Hirsman keskellä päivää, kun hän oli ulkona vaimonsa ja lastensa kanssa.
Molemmat ampujat tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Tapauksen jälkeen jengisota Suomessa hiipui täysin ja jengit ovat viime vuosina ennemminkin toimineet rinnakkain kuin kilpailleet keskenään.
Toinen ampuja vapaaksi, toiselle lisää linnaa
Helsingin hovioikeus hyväksyi nyt toisen ampujan hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen.
Mies on sitoutunut päihteettömyyteen eikä hänellä oikeuden mukaan ole ollut päihdeongelmaa pitkään aikaan. Mies on myös osalllistunut vankilassa työntekoon, hänellä on mahdollisuus työllistyä vankilan jälkeen, hän on viime vuodet suorittanut vankeusrangaistustaan pääosin moitteetta ja lisäksi miestä tukevat hänen perhesuhteensa.
Hovioikeus käsitteli asiassa vapautumishakemuksen lisäksi Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon, Riihimäen vankilan lausunnon ja Psykiatrisen vankisairaalan arvion.
Vapautettavalle miehelle määrättiin ehdonalaisen vapauden koeajaksi kolme vuotta.
Toinen Hirsman ampuja Andrei Jensko jatkaa vankeustuomioidensa suorittamista. Hänet tuomittiin pari vuotta sitten törkeästä huumausainerikoksesta, johon hän syyllistyi ollessaan lomalla vankilasta.
Jenskolle tuomittiin yhdeksän vuotta vankeutta, vaikka hän oli suunnitellut samana vuonna hakevansa vapautusta elinkautisesta murhatuomiostaan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar