torsdag 9 mars 2017

Flera av den senaste veckans dåd misstänks har kopplingar till gängkriminalitet. En av de döda är en ledargestalt i nätverket Lejonen

Gängledare ett av mordoffren i Kista

Ett av de två mordoffren från Kista i går var högt uppsatt inom den kriminella grupperingen ”Lejonen” i västra Stockholm.
Polisen utreder nu om det finns kopplingar till andra grova våldsdåd i området.
– Vi befarar att våldsspiralen är långt ifrån över, säger en poliskälla. 

Det var på onsdagskvällen som polisen larmades om skottlossning i Kista. På plats hittade polisen två personer, sittande i en bil, båda med svåra skottskador.
Enligt uppgift till Aftonbladet var båda skjutna i huvudet, med sammanlagt fyra skott. Den ena mannen dödförklarades kort efter att de hittats, och den andra senare under natten.

Det var på onsdagskvällen som polisen larmades om skottlossning i Kista. På plats hittade polisen två personer, sittande i en bil, båda med svåra skottskador.
Enligt uppgift till Aftonbladet var båda skjutna i huvudet, med sammanlagt fyra skott. Den ena mannen dödförklarades kort efter att de hittats, och den andra senare under natten.

Dömd för många brott

Den ena mannen, en 26-åring, är högt uppsatt inom den kriminella grupperingen ”Lejonen” i västra Stocholm. Han är dömd för en mängd brott, det första när han bara var 15 år gammal. Bland det han dömts för finns grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, dopningsbrott, rån och vapenbrott.
Han har tidigare, i november förra året, utsatts för ett mordförsök då en handgranat kastades mot den lägenhet där han var folkbokförd. Ingen person kom till skada vid det tillfället, men stora delar av lägenheten förstördes.
26-åringen var för närvarande åtalad för flera brott, bland annat narkotikabrott, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik efter en biljakt genom Stockholm. Men rättegången har gång på gång ställts in eftersom den andre åtalade är försvunnen.

 

Utreder koppling till morden i Hallonbergen

Av poliser som arbetar i västra Stockholm beskrivs den mördade 26-åringen som ”ledande” i Lejonen, ett nätverk som bland annat sysslar med narkotikahantering.
– De har ett stort våldskapital och tillgång till vapen, säger en poliskälla.
Polisen ska nu undersöka om dubbelmordet i Kista kan kopplas till andra grova våldsbrott i västra Stockholm. Så sent som i tisdags mördades två personer, ett gift par, i Hallonbergen. Motivet till det brottet är, enligt en av polisens teorier, att maken var vittne i en annan pågående mordutredning.
Det mordet handlar om en 25-årig man som sköts till döds den 22 januari, på väg till Karolinska sjukhuset.

 

Ytterligare ett dubbelmord

Aftonbladets källor uppger att mordet på 25-åringen i sin tur har koppling till en skjutning i Fagersjö i södra Stockholm ett par dagar tidigare, där en man i 25-årsåldern sökte skydd på en pizzeria efter att ha träffats i ryggen. Även det offret har starka kopplingar till ”Lejonen”, som i sin tur misstänks ha kopplingar till flera andra mord och skjutningar i området.
Den 2 december dödades två bröder i en skottlossning på ett kafé i Rinkeby. En av männen ska ha blivit träffad i huvudet och enligt uppgifter till Aftonbladet lämnade flera misstänkta gärningsmän platsen i en vit bil. Det blev startskottet för mordvågen vintern 2016–2017.
Den 12 december inträffade en skottlossning i Hjulsta. En man i 20-årsåldern besköts med flera skott i sin bil. Mannen kunde själv ta sig till sjukhus.
Dagen därpå, den 13 december, skadades en person allvarligt i Stockholmsförorten Tensta. Mannen, som bland annat träffades i ansiktet, avled senare på sjukhus.

 

Polisen befarar: Våldspiralen inte över

Mordet på bröderna i Rinkeby kopplas enligt Aftonbladets källor till ett väpnat rån mot ett växlingskontor i Täby. I anslutning till rånet inträffade flera skottlossningar i Järva-området. Bland annat mordet på en 19-årig man i Bromsten, och två dagar senare ett mord på en 16-årig pojke vid en bensinstation vid Brommaplan.

Polisen tror, enligt Aftonbladets källor, att det finns ett samband mellan samtliga mord och mordförsök och att det ska handla om två grupperingar som strider om narkotikahandeln i området.
– Dessutom rör det sig om lättkränkta kriminella med tillgång till vapen. Vad som objektivt sett är en liten sak kan utlösa dödligt våld, säger en poliskälla.


Dömdes till skyddstillsyn i somras

Den andra mannen som mördades i Kista på onsdagskvällen är en 20-åring hemmahörande i Stockholmsområdet. Även han är känd av polisen, men inte för någon grov brottslighet.
20-åringen har en dom på sig: för åtta månader sedan dömdes han till skyddstillsyn för narkotikabrott.
Han greps, misstänkt för att ha innehaft narkotika ”i överlåtningssyfte”. Enligt ett yttrande från Frivården var han då arbetslös och bodde hemma hos sin mamma. 20-åringen uppgav att det var första gången han gjorde något brottsligt, att det var en tjänst åt en vän och att han inte skulle göra något liknande igen.
”Umgängeskretsen beskrivs som blandad och han har många vänner. Tillsammans med sina vänner brukar han spela fotboll, gå på bio och festa”, skriver Frivården. 


Stockholm skakas av en mordvåg.

I veckan har fem personer dödats inom loppet av drygt 36 timmar.
Totalt pågår tolv gängkonflikter i huvudstadsområdet – och polisen arbetar med 47 mordutredningar.
Stockholmspolisen begär nu förstärkning för att klara av belastningen.
– Vi kan inte utesluta nya våldsbrott, säger Patrick Ungsäter, polischef för Stockholm nord.

 De senaste dagarna har varit blodiga i huvudstadsområdet. På tisdagsmorgonen mördades ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen, nordväst om Stockholm.Vid 22-tiden hittades en man död i en trappuppgång i förorten Alby. Polisen misstänker att även han har mördats. 

Nästan exakt ett dygn efter det sköts två män till döds i Kista i norra Stockholm. Enligt poliskällor har de skjutits i huvudet från nära håll.

 

Pågår tolv konflikter

Att fem människor mördas i Stockholm inom en tidsperiod på knappt två dygn är mycket ovanligt.
På en presskonferens på torsdagen uppgav Gunnar Appelgren, chef för polisoperationen Mareld, att det pågår totalt 47 utredningar om mord och 57 om mordförsök i Stockholm. Hittills i år har 17 skjutningar inträffat i staden. De har lett till att sju människor dött och 17 skadats.
Polisen i staden kommer nu att begära extra resurser för att klara av arbetsbelastningen. Regionpolischefen Ulf Johansson beskriver utvecklingen som alarmerande.
– Vi har haft ett stort antal grova brott och skjutningar i Stockholm senaste tiden. Naturligtvis är det mycket allvarligt. Jag har fört samtal med rikspolischefen om förstärkta resurser, och det kommer att komma in en sådan begäran, säger Johansson.
Enligt polisen pågår det just nu tolv konflikter som riskerar att leda till våldsamheter i huvudstadsområdet.
– Sex av dem är i de södra delarna av staden, och sex i den norra. Vi sätter in stora resurser för att kyla av, men vi kan inte eliminera impulshandlingar från unga män som har tillgång till vapen. Men vi kommer att gå in ännu hårdare i den här miljön, säger Appelgren.
– Slutsatsen är att vi inte kan utesluta nya våldsbrott, säger Patrick Ungsäter, polischef för Stockholm nord.

 

Kan ha gängkoppling

Flera av den senaste veckans dåd misstänks har kopplingar till gängkriminalitet. En av de döda är en ledargestalt i nätverket Lejonen, uppger flera poliskällor för Aftonbladet. Lejonen har sin bas i västra Stockholm. Gänget misstänks bedriva omfattande narkotikahandel och har kopplats samman med en rad våldsdåd.
– Dessa kopplingar är alltid något vi tittar på när det gäller den här typen av brott. Vi har sett en del konflikter mellan olika grupper på sistone, och vi kan inte utesluta att det finns samband. Men det är för tidigt att säga om det faktiskt har med varandra att göra eller inte, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

 

Löfven: ”Fruktansvärt”

På onsdagen kommenterade statsminister Stefan Löven dubbelmordet i Hallonbergen för Aftonbladet.
– Det är fruktansvärt att det sker mord över huvudtaget. Jag vill inte gå in i ett brottsutredning som faktiskt pågår. Men vi har för mycket organiserad brottslighet i Sverige, sa Löfven, och fortsatte:
– Det är därför vi höjer straffen, måste få bort mer vapen och polisen måste ha mer resurser. Det är en mängd åtgärder som måste vidtas och det gör regeringen.
Aftonbladet har sökt inrikesminister Anders Ygeman. Via sin pressekreterare avböjer han att kommentera den senaste veckans händelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar