fredag 18 mars 2011

Fokus på pengarna ska stoppa grov brottslighet

Al Capone, en av amerikanska 20-talets största maffiabossar, dömdes till slut - men för skattebrott. Nu har svenska myndigheter följt efter och slår mot den grova organiserade brottsligheten genom att jaga pengarna.

Över 46 miljoner kronor tillbakakrävda och nästan 200 år i fängelsedomar - det är delresultatet när myndigheternas gemensamma satsning på att komma åt den grova organiserade brottsligheten presenteras i dag.

Försäkringskassan har stoppat utbetalningar av sjukpenning både på grund av förfalskade arbetsgivarintyg och för att de bedömt att den som försörjer sig på brott, faktiskt är arbetsför.

- Det kan vara viktigt för de kriminella att ha en laglig inkomst som de kan gömma sig bakom och det har vi kunnat komma åt, säger Adriana Lender, generaldirektör på Försäkringskassan.

Polisens tillslag mot en MC-liga i Norrköping är bara ett av de 23 operativa insatser som har gjorts. Helikopterrånet är ett annat - där man också jobbar hårt med att spåra pengarna.

- Ibland är de duktigare på att gömma pengarna än de är på att dölja själva brottet, säger Klas Friberg, chef på Rikskriminalpolisen.

Men alla gånger har det inte gått hela vägen. Av 300 misstänkta och 186 häktningar är 56 dömda, men vid det här stora tillslaget på en MC-klubb utanför Göteborg i maj förra året så slutade det till slut med att ingen blev dömd i hovrätt.

- Alla gånger leder det inte till domar, men det betyder inte att det är ett misslyckande. I just det här fallet beslagtog vi två automatvapen som annars hade blivit använda i grov brottslighet, säger Klas Friberg.
http://svt.se/2.22620/1.2364859/fokus_pa_pengarna_ska_stoppa_grov_brottslighet&queryArt527895=mc&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

1 kommentar: