torsdag 7 juli 2016

Kom för att skjuta offret - eller för att skydda honom? Skriver Gubb Jan Stigson

40-åringen ertappades beväpnad i det tänkta offrets bostad, bakom uppbruten dörr. Han gav genast upp och berättade att han var där för att driva in pengar. Men när han nu åtalas för en rad grova brott säger han att han var där för att skydda lägenhetsinnehavaren - som håller med!


Det var på morgonen den 28 maj som en polispatrull kallades till en lägenhet i Säter. Där mötte de vad som skulle visa sig vara en 40-årig man från Norrköping. I handen höll han ett baseballträ och i hans byxlinning satt en skarpladdad revolver nerstucken. Dessutom var han försedd med skyddsväst och klädd i en jacka som antyder att han tillhör någon slags gäng, med tanke på symbolen nogt slags underavdlning till mer kända hells angels. Poliserna i patrullen uppfattade honom närmast som lättad när han greps. På de bilder som togs på plats ser 40-åringen resignerad ut.

I rapporten skriver poliserna att 40-åringen snällt gjort som de sagt och att han i bilen på väg till Borlänge berättat att han varit på plats för att kräva lägenhetsinnehavaren på pengar som denne påståtts vara skyldig. Enligt 40-åringen skulle det röra sig om 40 000, han säger sig ha "blivit skickad" av "hans vänner" och att han åkt för att göra indrivningen "så han skulle lugna sig för stunden". Enligt elektronisk spårning framstår en 33-årig knarkbrottsling från Borlänge som uppdragsgivare åt 40-åringen.

Den bilden förstärks av att 33-åringens hustru, en före detta nämndeman, kan placeras i Säter vid tiden för händelsen. Dessutom har det kunnat fastslås att hennes telefon under morgontimmarna varit i kontakt med hennes man, 33-åringen, med 40-åringen men också med 32-åringen i vars lägenhet 40-åringen bröt sig in. De här omständigheterna ledde till att den 31-åriga förre nämnemannen i utredningen kom att förhöras som misstänkt för medhjälp till föreberedelse till grov misshandel. Hon har inte åtalats.

Den ende som åtalas blir nu 40-åringen. Han åtalas för grovt vapenbrott genom innehavet av revolvern. Det erkänner han liksom brott mot knivlagen och narkotikabrott då han hade en kniv, ett drygt gram amfetamin och 10 gram cannabis på sig när han greps. Han åtalas också för hemfridsbrott och förberedelse till grov misshandel som han däremot nekar till. Sen han väl hamnat i häkte har 40åringen levererat en helt ny historia om sitt ärende i 32-åringen lägenhet i Säter.

I den nya versionen åkte han dit för att skydda den hotade 32-åringen. Han påstod sig veta att denne var utsatt för dödshot och beväpnade sig därför själv. Att han bröt upp dörren, vilket han erkänner, berodde på att ingen svarade på hans uppringning vilket gjorde honom orolig för att 32-åringen skulle ligga skadad i hemmet. Att hans sambo råkade sitta utanför och gripas i en lånad bil hade säger sig 40-åringen inte ha en aning om. Sambon har varit anhållen för medhjälp men inte heller hon åtalas.

Den nya versionen får stöd - av offret! 32-åringen som bor i lägenheten är redan i det första förhör som hålls med honom avvisande. Han vill inte vara målsägare. I senare förhör säger han som 40-åringen, att denne kommit för att skydda honom. Ändå säger han sig inte känna vare sig denne, hans sambo eller nämndemannen. Vilket han senare korrigerar då det kan bevisas att han nyligen träffade nämndemannens man, den 33-årige narkotikabrottslingen. Att han skulle vara skyldig denne pengar nekar 32-åringen också till.

Den åtalade 40-åringen är tidigare dömd för i huvudsak narkotika- men också våldsbrott om än inget i klass med vad han nu åtalas för. Han har inte suttit i fängelse sedan 2008 och dömdes senast i december för våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och narkotikabrott. Den påstådde uppdragsgivaren, 33-åringen, står själv under åtalför ett par narkotikabrott liksom offret, 32-åringen, som till och med satt anhållen för detta några dagar i april.
Gubb Jan Stigson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar