tisdag 15 februari 2011

Pådrag vid ekorättegången i Karlstad

Polisbilarna radade på måndagsmorgonen upp sig framför Rådhuset. Anledningen visade sig vara att åklagarna ville att fyra av de åtalade i ekobrottsmålet skulle häktas. Men allt rann ut i sanden och den stora polisstyrkan som kommenderats ut fick lämna platsen.

Det som väntades bli en odramatisk ”försvararnas dag” i den stora ekobrottsrättegången i Värmland tingsrätt började på ett annorlunda sätt. Förvånade advokater och åtalade såg uniformerade poliser tåga in i Rådhuset. När rättegången inleddes yrkade åklagarna på att fyra av de åtalade skulle häktas, med hänvisning till flyktrisk. Fast allt rann ut i sanden.

Åklagarna begärde häktning av de fyra som hotas av fyra till fem års fängelse. De kunde tänkas smita för att undkomma straffen, menade de.

Samtliga advokater protesterade. Tre av de berörda fick redan i fredags veta att åklagarna yrkade på fem års fängelse för dem. De hade haft hela helgen på sig om de ville smita.

Den fjärde, för vilken åklagarna kräver 4,5 års fängelse, fick visserligen besked om detta först på måndagen men inte heller han har visat minsta tecken på att försöka dra sig undan straff, underströk advokaterna.

Rätten tog paus. Under tiden kunde alla åtalade röra sig fritt, in och ut ur huset, medan poliserna tittade på. När förhandlingarna återupptogs meddelade rättens ordförande att något beslut om häktning i vart fall inte var att vänta under dagen.

Poliserna lämnade Rådhuset och försvararna fick genomföra sina slutpläderingar.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/padrag-vid-ekorattegangen 

Ska HA-medlemmar få göra samhällstjänst?
Ska blotta det faktum att man är medlem i Hells Angels innebära att man inte är lämplig att göra samhällstjänst? Om detta rådde delade meningar i samband med den fortsatta ekobrottsrättegången.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/ska-ha-medlemmar-fa-gora-samhallstjanst

Fem års fängelse vardera för tre av de huvudåtalade i ekobrottsrättegången i Karlstad. Det var vad åklagarna yrkade i de slutpläderingar de höll under fredagen. Även för övriga åtalade yrkades fängelsestraff. Men sista ordet är inte sagt. Endast två försvarsadvokater har hunnit ge sin syn på saken. Båda krävde att deras klienter skulle frias.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/langa-fangelsestraff-yrkades-i-ekobrottsrattegangen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar