torsdag 10 juni 2010

Du skriver att grupptryck kan bidra till att unga begår brott - hur kan polisen förhindra gängbildningar? Hur unga är dom som är med i mc-gäng som Bandidos?

Anna H: Du skriver att grupptryck kan bidra till att unga begår brott - hur kan polisen förhindra gängbildningar? Hur unga är dom som är med i mc-gäng som Bandidos?
 
Emelie Andersson: Polisen arbetar aktivt med samverkan med olika aktörer så som socialtjänst, skola, fritid m.m. där vi i ett tidigt stadium försöker identifiera ungdomar i riskzon. Finner polisen oro för en ungdom så meddelas alltid socialtjänst och övriga samverkanspartners försöker man tillsammans förhindra gängbildning. Framförallt måste vi försöka nå ut med att man skall våga säga NEJ till brott.

Min erfarenhet visar att om bara en i ett kompisgäng skulle säga nej till brott så skulle inte brottet ske. Många av de ungdomar som begått brott vill inte begå brott. Nyrekrytering till mc-gäng sker nog i olika åldrar beroende på klubb m.m. men jag tror att de flesta är unga vuxna runt 20 år och uppåt. Inget jag arbetar aktivt med då jag arbetar främst med ungdomar 12-18 år och där upplever jag inte att det sker rekrytering till mc-gäng.
http://www.dt.se/brottsplats/article670858.ece

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar