fredag 17 februari 2017

Liga tros ha kommit över 250 miljoner

Genom manipulation av datorer misstänks en internationell liga ha tjänat minst en kvarts miljard kronor. Det beskrivs som de kanske mest raffinerade IT-bedrägerierna någonsin, riktade mot Sverige. Härvan har vissa kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg.


Strax före jul genomförde en specialstyrka inom polska polisen, kallad Shadow Hunters, en razzia i staden Poznan. En 34-årig man greps. Han anklagas för att vara djupt involverad i det mycket komplicerade fall som polis i Stockholm, Göteborg och Malmö jobbat med sedan i somras. Mannen har begärts utlämnad.
Enligt vad GP erfar handlar det om svindlerier mot svenska ekonomiska intressen motsvarande åtminstone 250 miljoner kronor.
– Det här har påverkat viktiga samhällsfunktioner, säger en polisman som har insyn i det arbete som annars omgärdas av sekretess.

Förfaringssättet har, något förenklat, sett ut såhär:
Kriminella köpte illegala koder, främst på den asiatiska marknaden. Med hjälp av dessa lyckades man därefter smitta datorer i Sverige och även i Polen.
Bland de drabbade finns företag, myndigheter och en storbank.

Den skadliga programvaran, de inplanterade datavirusen, har dirigerat bort målsägandegruppens utbetalningar. Dessa har alltså inte hamnat hos tilltänkta mottagare – utan istället i depåer som styrts av förövarna.

Därifrån uppges betydande belopp ha skickats vidare till ett antal individer i den undre världen, som haft i uppdrag att göra svarta pengar till användbara vita.

Det har i sammanhanget också beställts dyrbara kapitalvaror till fel adresser.
Kammaråklagare James von Reis leder den västsvenska delen av utredningen, som i första hand omfattar grova penningtvättsbrott.

– Det här är väldigt stort och väldigt speciellt. Det rör sig om välorganiserade bedrägerier, förklarar von Reis.

Helena Ljunggren på Internationella åklagarkammaren i Malmö är ansvarig för merparten av förundersökningen, de grova bedrägerierna och dataintrången.

– Det har varit lite olika modus. Det mesta är IT-relaterat. Gärningsmännen har lämnat digital bevisning efter sig. Men det har dessutom tagits personliga kontakter, konstaterar Ljunggren.

Den utpekade skånske huvudmannen, en 37-åring, och två av hans kumpaner från Stockholm sitter fortfarande inlåsta i Malmö. En av de som misstänks ha deltagit i den grova penningtvätten är en man 40-årsåldern med anknytning till Bandidos i Göteborg. Han var under många år fullvärdig medlem i mc-gänget.

Hans status idag är mer oklar. Mannen satt nyligen häktad i ärendet under två månader, periodvis tillsammans med ytterligare några yrkeskriminella och sin sambo. I nuläget är emellertid ingen av dem frihetsberövad, men enligt åklagare alltjämt misstänkta. Den förre Bandidosmedlemmen fälldes senast för att medverkan i en mer eller mindre industriell cannabisodling i en ödsligt belägen fastighet utanför Ulricehamn.

– I de här kretsarna är man alltid angelägen om att få in kapital, oavsett vilken typ av brottslighet det gäller, poängterar kommissarie Magnus Lindegren på bedrägerisektionen i Region Väst.
Han vill i övrigt inte kommentera det pågående bedrägerimålet.

– Det är stora summor. Sen återstår att se vad som är möjligt att styrka inför domstol. Mer kan jag inte säga.

Enligt GP:s källor har en storbank, ett av de bolag som lurats i samband med IT-bedrägeriet, blivit blåst på tiotals miljoner.Det är en uppgift som varken polis eller åklagare bekräftar, utan man hänvisar till förundersökningssekretessen.

Fakta: Många inblandade

Det stora bedrägeriärendet har två förgreningar:
I Malmö har åtta personer delgivits misstanke om bland annat grova bedrägerier med hjälp av skadlig programvara.
En av dem, en 34-åring, har ännu inte utlämnats från Polen.
Den lokale 37-årige huvudmannen, som arbetat inom IT-branschen, anklagas även för dataintrång och grova bedrägeriförsök. Han är tidigare dömd för bedrägerier, bokföringsbrott, skattebrott, bidragsbrott och urkundsförfalskning.
I Göteborg har tio personer primärt delgivits misstanke om grova penningtvättsbrott via internet.
I denna grupp ingår den 40-årige tidigare Bandidosmedlemmen och ett antal individer som av polisen betraktas som yrkeskriminella.
Flera av dem står registrerade som bolagsmän.
Åtal i båda ärenden förväntas tidigast under april.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/liga-tros-ha-kommit-%C3%B6ver-250-miljoner-1.4139770

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar