torsdag 9 februari 2017

Bandidostrion döms till långa fängelsestraff för knivattackerna – Fagerstabon får längst straff

Tre män, alla med kopplingar till den kriminella mc-klubben Bandidos, döms till fängelse för knivattackerna och misshandeln i Gävle respektive Sandviken i november. 30-åringen från Fagersta, som erkänt att han höll i kniven, får strängast straff.

Rättegången, som var välbesökt av Bandidos- och Chicanos-medlemmar samt innebar ett extra högt säkerhetsläge i Gävle tingsrätt, avslutades för två veckor sedan.
Nu döms de tre Bandidosmännen, hemmahörande i Västmanland och Stockholm, som stod åtalade misstänkta för bland annat mordförsök, grov misshandel och grovt olaga hot.
Ingen i trion döms för mordförsök.

• 50-åringen döms till två års fängelse för två fall av grov misshandel, tre fall av misshandel, grovt olaga hot, rattfylleri, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

• 30-åringen döms till tre års fängelse för tre fall av grov misshandel, två fall av misshandel, grovt olaga hot, grovt rattfylleri samt grov olovlig körning.

• 23-åringen döms till två års fängelse för två fall av grov misshandel, tre fall av misshandel samt grovt olaga hot.

Åklagare Peter Olofsson yrkade på högre straff och menade att trion skulle dömas för mordförsök, men är ändå nöjd med domen.
– Det är nog i enlighet med praxis i svensk rätt, om man döms för två fall av grov misshandel så ligger påföjlden där. Jag yrkade att de skulle dömas för försök till mord, men domstolen motiverade sin bedömning. 

Kommer du att överklaga domen?
– Det brukar ju komma upp i hovrätten och jag kan tänka mig att de klagar. För min del är det gammalt bröd, jag har andra bullar i ugnen, säger Peter Olofsson.

Det var en måndagskväll i början av november i fjol som de tre männen besökte biljardsalongen Eightball och Charlys i Sandviken för att hälsa på en kamrat. När en ur personalen påtalade att krogen inte serverade personer som bar kläder kopplade till gäng blev det bråk. Bland annat drog en av männen fram en kniv som han höll mot personal medan den äldste i skaran fällde ut en expanderbatong.

Efter tumultet i Sandviken, där personal blev misshandlad, for Bandidsotrion till Gävle och Interpool, men även där fick de nobben av personal och vid bråket som uppstod lade två gäster sig i. De båda gästerna – en man i 50-årsåldern och dennes anställde – blev bland annat knivhuggna, den ena i magen och den andra i låret.

När trion lämnade Interpool sprang en man i 30-årsåldern efter för att notera flyktbilens registreringsnummer, men även han misshandlades med batong och blev dessutom påkörd.
– Det är viktigt att ställa upp och sätta dit de jävlarna, man blir ju sur när man får höra om situationer när ingen har ställt upp. Det fanns en fara för mig men jag var aldrig rädd, jag var så adrenalinfylld, berättade mannen för Arbetarbladet dagen efter misshandeln.
 
Efter en kortare biljakt greps de tre männen och anhölls senare misstänkta för försök till mord, grov misshandel och grovt olaga hot.
En bit in i rättegången började 50- och 30-åringen erkänna brott, bland annat medgav den yngre av dem att det var han som knivhögg de två gästerna på Interpool men påstod att det inte var menat att träffa det ena offret i magen.
– Jag ville ge honom ärr för livet. Jag har alltid behövt ha kniv på mig, det är en hård värld därute, sade 30-åringen i rättssalen.

23-åringen medgav bara att han befann sig på de aktuella krogarna, men inte att han gjort sig skyldig till brott.
Varken 30-åringens eller 50-åringens advokat, Per Borgblad respektive Conny Engstrand, kan nu säga om de tänker överklaga domen till hovrätten – det är för tidigt att uttala sig om, säger de.
– Att han skulle få ett fängelsestraff var vi helt inställda på, sedan kan man tycka att det är något för långt. Men i förhållande till vad åklagare yrkade på är det väsentligt lägre, han sa sju–åtta år, säger 30-åringens advokat Per Borgblad.
Conny Engstrand tycker att tingsrättens domskäl är "väldigt knapphändiga".
– Men vi kan konstatera att åklagaren inte har fått framgång med det han har påstått (att 50-åringen gjort sig skyldig till mordförsök, reds. anm.) och att tingsrätten har hållit isär vad olika personer har gjort i den allvarligaste delen av den grova misshandeln. Vi tycker ändå att tingsrätten har dömt min klient till för mycket, säger Conny Engstrand.

 

De dömda Bandidosmännen

• Man, 50 år, Stockholm
Har enligt tidningen VLT pekats ut som ledare för Bandidos i Västerås och ska enligt Lasse Wierup och Matti Larssons kartläggningsbok "Svensk maffia" ha lett den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack. Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret och är dömd till fängelsestraff för flertal vapenbrott, försök till utpressning och olaga tvång.
• Man, 30 år, Fagersta
Erkände att det var han som höll i kniven och högg de två offren på Interpool. Har kopplingar till Bandidos och förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret. 30-åringen har avtjänat långa fängelsestraff för bland annat flera fall av grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Dömdes så sent som i september till en månads fängelse för häleri och olovligt brukande i Sandviken. Ska i mitten av juni i år i Falun ha blivit skjuten med minst ett skott som träffade överkroppen och opererades för livshotande skador.
• Man, 23 år, Skinnskatteberg
Ska enligt poliskälla ha kopplingar till Bandidos och hade en tröja med tryck relaterat till mc-klubben då han greps efter händelserna på krogarna. Dömdes redan som 15-åring för olaga hot och har därefter dömts till ett år och sex månaders fängelse för att ha slagit två personer med ett brännbollsträ så hårt att det gick av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar