lördag 12 november 2016

Polisen har lyckats ta reda på orsaken till höstens krig mellan Hells Angels och gatugänget Black Army i Danmark.

-> Publicerad
Medlemmar i HA:s stödgrupp AK81 gav sig på en ung arabisk man och hotade honom med kniv. Efteråt gick han till Black Army för att få hjälp att slå tillbaka.
Sedan dess rasar kampen med skjutningar, bilbränder och knivöverfall.
Ända sedan 2013 har det varit en konflikt mellan Hells Angels och gatugänget Black Army.
Men episoden som startade den senaste tidens våldsspiral inträffade den 27 augusti. Då hejdade fem män från AK81 en ung arabisk man i Odense och hotade honom med kniv. Exakt varför har inte avslöjats.
Men den hotade mannen vände sig till Black Army och bad om deras stöd. De tog händelsen som ett angrepp riktat mot dem och slog tillbaka redan samma dag, skriver Ekstrabladet.
Då sköts en tysk HA-medlem ner på en bensinstation. Mannen var tillsammans med andra klubbmedlemmar på väg till en stor Hells Angels-fest i danska Nyborg när de plötsligt attackerades. Flera skott avlossades och mannen träffades av minst ett skott som ska ha krossat hans lårben.

Konflikten trappades upp

Efter detta har konflikten trappats upp och bland annat resulterat i flera skottlossningar. En av dem skedde i Rosengårdscentret i Vollsmose där ett eller två skott avfyrades. I bagageutrymmet på en utbränd bil vid Årslev på Fyn hittades ett maskingevär.
Den 11 september, två veckor efter knivhotet mot den unge mannen i Odense, blev en AK81-medlem överfallen på Skibshusvej i Odense. Offret drog kniv för att försvara sig och lyckades hugga en av angriparna i ena armen. Därefter flydde gänget.
Alltihop handlar om "våldsamma, territoriella markeringar", skriver dansk polis i en intern lägesrapport som Ekstrabladet fått insyn i.
Polisens insats mot de båda gängen fortsatte med husrannsakningar mot Hells Angels och Black Armys klubbhus i Odense. Under genomsökningarna hittades minst två skjutvapen, ett antal knivar, slagträn och pepparsprej.

Stängde gängens klubbhus

Med lagens hjälp stängde polisen därefter klubbhusen för de båda stridande grupperingarna. I två veckors tid har medlemmarna inte rätt att gå in i lokalerna som bevakas.
Myndigheterna har också inför så kallade "visitationszoner" i Odense. Det ger polisen rätt att visitera människor och deras fordon utan att det finns misstankar om att de bär vapen.
– Vi har tyvärr sett att skjutvapen används vid bråk i gängmiljön. Vi ser vi på den aktuella situationen med stort allvar. Medborgarna i Odense ska kunna känna sig säkra och trygga i sin stad, säger Benny Linde Larsen vid polisen på Fyn i ett pressmeddelande.
–Därför griper vi nu in och skickar en klar och tydlig signal till Black Army och Hells Angels om att inte under några som helst omständigheter kan acceptera den här farliga utvecklingen.
http://www.expressen.se/kvallsposten/sanningen-bakom-brutala-mc-kriget/ 

Publicerad

På kort tid har flera skottlossningar och våldsdåd inträffat mellan Hells Angels och gatugänget Black Army - flera av dem på öppen gata och i närheten av oskyldiga förbipasserande.
Rädslan för ett nytt blodigt gängkrig skakar Danmark - och utvecklingen följs mycket noga av polisen i Sverige.
– Vi känner till konflikten som pågår där och har underrättelseinformation, säger Patrik Andersson, kommissarie vid regionala underrättelseenheten vid polisen i region syd.
Allt mer pekar nu mot att mc-gänget Hells Angels befinner sig mer eller mindre i öppet krig med gatugänget Black Army.
Sensommaren och inledningen av hösten har gått i våldets tecken på Fyn i Danmark med flera uppmärksammade och våldsamma konfrontationer mellan de båda gängen. Flera av händelserna har inträffat i eller omkring Odense, där båda gängen har sina klubbhus.
En av skottlossningarna inträffade i slutet av augusti nära Odense när en tysk medlem i Hells Angels sköts ned på en bensinstation.
Mannen var tillsammans med flera andra klubbmedlemmar på väg till en stor Hells Angels-fest i danska Nyborg när de plötsligt blev beskjutna på macken.
Flera skott avlossades och mannen träffades av minst ett skott, i samband med skottlossningen krossades hans lårben, enligt danska medier.
Senare samma kväll anhölls en man med kopplingar till gänget Black Army.
Därefter har gängens konfrontationer fortsatt.

Har gjort utfall

– Efter det har det varit olika händelser där parterna har försökt att göra utfall mot varandra, har Benny Linde Larsen vid polisen på Fyn tidigare sagt till Ekstrabladet.
Bland annat en vild skottlossning mot Hells Angels klubbhus i Odense två veckor efter skotten på macken.
Mitt under fredagseftermiddagen öppnade någon eller några eld mot klubbhuset och ett stort antal skott avlossades. Ingen människa skadades och ingen har gripits för dådet.
Skytten eller skyttarna misstänks ha flytt på mopeder.
– En grupp med 8-10 mopeder med två personer på varje moped sågs vid platsen. De hade keps och luvtröjor, sade Kim Munksgaard, vakthavade befäl vid polisen på Fyn efter angreppet.
En av polisens teorier är att det massiva angreppet var en hämnd för en tidigare skottlossning i Rosengaardcentrat kvällen innan i Vollsmose.
En medlem i Black Army tros ha varit måltavlan för den attacken, som avbröts eftersom vapnet som användes hakade upp sig.
Vapnet vid attacken på Rosengaardcentrat hittades efteråt i en brinnande bil, ingen har gripits för det dådet.
Till följd av utvecklingen införde polisen på Fyn en så kallad visitationszon. Det innebär att polisen får rätt att visitera människor och deras fordon utan att det finns misstankar om att de bär vapen.
Polisens insats mot de båda gängen fortsatte tisdagen den fjärde oktober med husrannsakningar mot Hells Angels och Black Armys klubbhus i Odense. Under genomsökningarna hittades minst två skjutvapen, ett antal knivar, slagträn och pepparsprej.
Under tisdagseftermiddagen valde polisen även att stänga ner klubbhusen i åtminstone två veckor. Det innebär att medlemmarna inte har rätt att gå in i lokalerna, som tills vidare vaktas av polis.

"Skjutvapen används i gängmiljö"

Aktionen är ett svar på gängens våldsamheter.
– Vi har tyvärr sett att skjutvapen används vid bråk i gängmiljön. Vi ser vi på den aktuella situationen med stort allvar. Medborgarna i Odense ska kunna känna sig säkra och trygga i sin stad. Därför griper vi nu in och skickar en klar och tydlig signal till Black Army och Hells Angels om att inte under några som helst omständigheter kan acceptera den här farliga utvecklingen, säger Benny Linde Larsen vid polisen på Fyn i ett pressmeddelande.
Den svenska polisen följer utvecklingen i Danmark noga, främst via de regelbundet återkommande mötena med danska NEC (Nationalt Efterforskningscenter).
– Vi dryftar bland annat läget i våra regioner, inte minst avseende gängkriminaliteten, säger Patrik Andersson.
Mötena är viktiga för svensk polis, fram för allt eftersom Sverige inte sällan ärver mycket av det som finns i Danmark.
– Det där med gatugäng, som vi har här, kommer ju även därifrån. Men vi har också sett att det inte får riktigt samma fäste här.
Enligt Patrik Andersson finns det i nuläget inte mycket som pekar mot att konflikten mellan Hells Angels och Black Army i Danmark spiller över i Sydsverige.
– Oftast är det lokala företeelser men det beror mycket på individerna. Finns det inblandade individer med kopplingar hit kan det finnas en möjlighet att man till exempel ber om hjälp i Sverige, säger han.
Bakgrunden till konflikten mellan Hells Angels och Black Army är inte klarlagd. Men tidigare erfarenheter visar att det kan handla om marknadsandelar på den kriminella marknaden.
– Men det är också många gånger individbaserat. Det kan vara någon som har gjort något mot någon annan, då blir det en personlig sak. Men jag vet inte vad som ligger bakom just den här konflikten, säger Patrik Andersson.
http://www.expressen.se/kvallsposten/nya-blodiga-mc-kriget-mellan-klubbarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar