måndag 21 november 2016

1995. Leif Axmyr är med och grundar den kriminella organisationen Brödraskapet.

HALMSTAD. När Leif Axmyr låstes in efter dubbelmordet 1982 hette Sveriges statsminister Torbjörn Fälldin.
Nu, efter drygt fem månader i frihet, står ”Sveriges farligaste man” inför helt andra utmaningar än under sina 34 raka år i fängelse.
Att skicka sms eller använda betalkort bemästrar han fortfarande inte, och han använder hellre skrivmaskin och Tippex än dator.
– Jag har gjort så många år i fängelse. Det är inget liv, säger Leif Axmyr.

Efter 34 år i fängelse är Leif Axmyr en fri man.
Den 2 juni lämnade han anstalten på Lannavägen i Halmstad och flyttade in i en gräddvit villa, belägen i ett lugnt område i samma stad. Huset ägs av organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, och rymmer boende för flera nyligen frigivna fångar.
Leif Axmyrs lägenhet, två rum och kök i källaren, är sparsamt inredd. Tv-rummet är rent och prydligt och endast ett fåtal saker står framme. Det är på sätt och vis väntat. Leif Axmyr är visserligen en ökänd rekordfånge och har beskrivits som Sveriges farligaste man, men bland vänner och tidigare medfångar är han känd som något av en pedant.

LÄS MER: Leif Axmyr frisläppt efter 34 år i fängelse

I nära fem decennier har han arbetat som städare innanför murarna på anstalter som Tidaholm, Kumla och Hall. Med åren växte en yrkesstolthet fram, det här med att hålla rent var något han kunde och ett tag planerade han till och med att starta en städfirma när han en dag blev frigiven.
Tre veckor före muck från Anstalten Halmstad hamnade Leif Axmyr i slagsmål med en 23-årig medfånge, som tog emot ett slag i magen och efteråt sågs ”grina illa”. I förhör sa Axmyr att slaget utdelades i självförsvar och förundersökningen lades ner eftersom ord stod mot ord.
Det enda Leif Axmyr vill säga om saken i dag är att det började med att 23-åringen anmärkte på hans städning.


Leif Axmyr hemma i vardagsrummet i källarlägenheten i Halmstad.Foto: Christian Örnberg

Leif Axmyr är nykammad,
klädd i en ljusblå Lyle & Scott-tröja och har tre guldkedjor runt halsen. Överarmarnas omfång vittnar om hundratals, förmodligen tusentals timmar av tung styrketräning genom åren – ett vanligt sätt att döda tid innanför murarna.
På det hela taget ser han förvånansvärt fräsch ut för sina 78 år. Det enda riktigt tydliga ålderstecknet är nedsatt hörsel.

LÄS MER: Leif Axmyr i gräl i fängelset en månad före frisläppandet

I rummet finns även vännerna Paul Barath, 42, och Per Uno ”Putte” Fransson, 68, som båda har avtjänat långa fängelsestraff och nu är aktiva i Kris. Det är de som sett till att Leif Axmyr har någonstans att bo.
– Utan Kris och de här grabbarna hade det aldrig gått, säger han.
Jag har gjort så många år i fängelset. Jag tar en dag i sänder, och det gjorde jag också på slutet.
Per Uno Fransson är övertygad om att Leif Axmyr drabbades av ”mucksjukan” i våras. Att han blev stressad och otålig inför frigivningen, och att det var därför han hamnade i slagsmål med den 23-årige medfången.
Leif Axmyr själv ger inte mycket för den teorin:
– Jag har gjort så många år i fängelset. Jag tar en dag i sänder, och det gjorde jag också på slutet. Jag var inte direkt mucksjuk. Jag är fatalist.
Vad tänker du om dina år i fängelset?
– Det är inget liv. Man finns till och existerar, men det är inget liv som det man har på utsidan.
Finns det något från fängelsetiden som du saknar nu när du är frigiven?
– Nej. Det går inte att se det på det viset. Det är fängelse.
Leif Axmyr har varit gift tre gånger. Men nu, som fri för första gången på 34 år, lever han ensam.
– Det är skönt att vara ensam i början, säger han. Det är bättre så.


Mannen som kallats ”Sveriges farligaste” ser förvånansvärt vältränad ut för sin 78 år. Foto: Christian Örnberg

Det var hösten 1981, medan han avtjänade ett längre straff på Kumla, som Leif Axmyr lärde känna 19-åriga Ulla-Britt Jakobsson från Gävle. De fick kontakt via en gemensam bekant och inledde efter en tid ett distansförhållande.
Under våren 1982 gjorde Ulla-Britt slut. Enligt vänner hade hon blivit hotad av Axmyr. Men den före detta pojkvännen, som frigavs i maj samma år, fortsatte att ta kontakt.

LÄS MER: Leif Axmyrs första intervju efter frisläppandet

Den 29 maj festade han med vänner i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Under kvällen ringde Leif Axmyr till Ulla-Britt och kom att prata med hennes vän, 24-årige Tommy Larsson. Efter telefonsamtalet körde Axmyr tillsammans med tre vänner de 18 milen norrut till Gävle och Ulla-Britts lägenhet på Tredje tvärgatan.
Klockan 08.40 morgonen därpå greps han i Skutskär, i blodiga kläder. Grannar hade hittat Ulla-Britt Jakobssons och Tommy Larssons kroppar och larmat polisen.
Det är klart att jag skulle vilja ha det ogjort.
I november 1982 dömdes Leif Axmyr för dubbelmord. Gävle tingsrätt slog fast att han hade slagit sina offer i huvudet med en kofot, för att därefter hugga bägge med kniv ett flertal gånger. Innan Axmyr lämnade lägenheten hade han tänt på i hopp om att dölja sina brott.
Leif Axmyr nekade till mord, och det är först senare som han berättat mer om vad som hände och visat ånger.
– Det är klart att jag skulle vilja ha det ogjort, säger han nu.


Leif Axmyrs liv år för år

1938. 6 juni. Leif Bruno Axmyr föds i Göteborg. Han placeras tidigt på barnhem, på grund av sin fars alkoholproblem.
1945. Leif Axmyr flyttar hem till modern som gift om sig.
1947. 3 juni. Leif Axmyrs yngre bror föds.
1954. 28 juni. Mamman dör i cancer. Styvfadern kastar ut 16-årige Leif Axmyr på gatan.
1958. Leif Axmyr döms som 20-åring till ungdomsfängelse för personrån.
1963. 22 mars. Leif Axmyr döms till två års fängelse för misshandel, grov stöld och försök till grov stöld.
1967, 22 april. Leif Axmyr, 28, gifter sig med en 20-årig kvinna.
1969, 29 december. Leif skiljer sig.
1960 och -70-tal. Leif Axmyr döms vid 14 tillfällen för vålds- och stöldbrott. Han avtjänar sina straff på flera anstalter, däribland på Kumlaanstalten där han lär känna Per Uno Fransson.
1975, 29 november. Gifter sig som 37-åring för andra gången, även den här gången med en 20-årig kvinna.
1981, 10 mars. Leif Axmyr skiljer sig.
1982, 29 maj. Leif Axmyr slår och hugger ihjäl Ulla-Britt Jakobsson och Tommy Larsson. Han grips bara timmar senare.
1982, 16 november. Döms till livstids fängelse för två fall av mord, hemfridsbrott och grov mordbrand.
1983, 7 januari. Leif Axmyr börjar avtjäna sitt straff för morden.
1984, 6 juni. Leif Axmyrs biologiska far dör.
1986, 18 februari. Statsminister Olof Palme skickar ett brevsvar till Leif Axmyr som sitter på isoleringen på anstalten i Norrköping.
1992, 28 november. Leif Axmyrs styvfar dör.
1995. Leif Axmyr är med och grundar den kriminella organisationen Brödraskapet.
1996, 10 oktober. Döms för olaga hot mot en Expressen-journalist.
1998, 19 maj. Döms för grov skadegörelse och narkotikabrott.
2007, 21 maj. Leif Axmyr gifter sig för tredje gången, nu med en 55-årig kvinna.
2007, 28 september. Döms för bestickning, efter att ha bjudit personal på lunch.
2008, 2 december. Leif Axmyr skiljer sig.
2010. Örebro tingsrätt tidsbestämmer i maj Leif Axmyrs straff till 46,5 år. Åklagaren överklagar till Göta hovrätt som den 21 december river upp beslutet.
2012, 2 juli. Leif Axmyr har under fängelsetiden återupptagit kontakten med sin bror. De har gjort planer för hans frigivning. Men brodern hinner dö den 2 juli.
2013, 10 juni. Efter 31 år i fängelse beslutar Örebro tingsrätt att Leif Axmyrs fängelsestraff ska tidsbestämmas till 51 år.
2014, 1 april. Leif Axmyr förflyttas från Tidaholmsanstalten till den lägre säkerhetsklassade anstalten i Halmstad.
2016, 2 juni. Grindarna på anstalten i Halmstad öppnas och Leif Axmyr släpps ut efter 34 år i fängelse ­­– två tredjedelar av det tidsbestämda straffet.

Under sina första sju år
bodde Leif Axmyr på barnhem i Göteborg. Från den tiden minns han bara aga och bestraffningar. Sedan fick han flytta hem till sin mamma och hennes nya man. Vardagen fortsatte vara fylld av våld, men nu genom styvfadern:
– Det var inte fråga om aga. I tio års tid misshandlade han mig. Mamma gick emellan ibland.
Efter mammans död kastades den då 16-årige Leif Axmyr ut på gatan. Men han berättar att han återvände till styvfadern en sista gång, för att ge igen, och att han njöt av det.
– Han hade gjort sig förtjänt av det. Jag hatade honom.
Åren som följde kantades av våld, rån, stölder, fyllor och fängelsestraff. När Leif Axmyr som 44-åring dömdes för dubbelmordet i Gävle hade han redan dömts 15 gånger och sammantaget suttit på anstalt i omkring 20 år.

Leif Axmyrs ägodelar vittnar om en svunnen tid.
I garderoben hänger mörka Hugo Boss-kostymer av 70-talssnitt. I en pärm har han sparat viktiga brev från fängelseåren. Men den käraste ägodelen är nog skrivmaskinen, en Facit Privat från 1975.
Den har hängt med ända sedan lägenheten på Sankt Paulsgatan på Södermalm och genom alla åren innanför murarna. På den har han skrivit brev till vännen Christer Pettersson, men också till statsministern Olof Palme.

LÄS MER: Leif Axmyr nekas pass

Brevet till Palme handlar om lägenheten på Sankt Paulsgatan som Axmyr hyrde när han dömdes till livstid för dubbelmordet i Gävle. Han fick inte hyra ut den i andra hand under fängelsevistelsen, och i ett sista försök att få behålla lägenheten vände han sig till statsministern.
– Jag var otroligt fäst vid den lägenheten, säger Leif Axmyr i dag.
I brevet till Palme, som finns på Riksarkivet, berättar han om sin tuffa uppväxt, styvfaderns misshandel och att han ångrar morden. Han skriver:
”Tror du att du kan hjälpa mig, dels att komma ifrån dessa bunkrar, dels att få behålla min lägenhet, isåfall Olof, jag lovar att göra vilken tjänst du än ber mig om när jag får tillfälle, du har mitt ord.”


Leif Axmyrs brev till Olof Palme är tre sidor långt. Den redigerade versionen ovan innehåller inledningen, partiet om lägenheten på St Paulsgatan i Stockholm samt avslutningen.
I februari 1986, tio dagar före sin död, svarade Olof Palme. Brevet från statsministern förvarar Leif Axmyr i en plastficka i sin pärm.
Palme skriver att han inte kan påverka saken. Men han nämner även att en ”skriftlig förbindelse” ska ha upprättats med justitiedepartementet och han avslutar med orden:
Leif Axmyr har tagit Olof Palme på orden. Genom åren har han skrivit otaliga brev till folkvalda politiker. Han har sökt ministrar i hopp om att orden om ”likvärdig bostad” ska bli verklighet den dag han friges. Statsministern Göran Persson, justitieministern Laila Freivalds och justitieministern Beatrice Ask hör till dem som under sin tid i regeringen fått brev från Axmyr. Han skrev även till Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin.
Hittills är det bara Palme som svarat.


Olof Palmes svar. ”Du kommer att få en likvärdig bostad den dag Du skall friges”, skriver statsministern.Foto: Christian Örnberg
En månad efter frigivningen gjorde Leif Axmyr ett nytt försök. Denna gång under Almedalsveckan i Visby, som han besökte tillsammans med organisationen Kris. Axmyr gick fram till justitieminister Morgan Johansson och gav honom en kopia av Palmes brev.
Morgan Johansson vill inte kommentera saken, men hans pressekreterare bekräftar att brevet mottagits och ska besvaras ”enligt gängse rutiner”.


Leif Axmyrs möte med Morgan Johansson under Almedalsveckan.

I vimlet i Visby stötte Leif Axmyr på flera andra tongivande politiker. Men även Säpo-chefen Anders Thornberg, som önskade honom lycka till i livet.
Däremot mötte han aldrig Allan Larsson.
En uppmärksam deltagare i Almedalsveckan noterade hur den förre finansministern och Leif Axmyr med någon minuts mellanrum passerade Donners Plats. Något senare fick vännen Per Uno Fransson ett meddelande om att Allan Larsson befann sig i Visby. Han tog då med sig Axmyr på en badutflykt.
– Jag ville inte säga till Leif att Allan Larsson var där, för det hade rört om det känslomässigt, säger Per Uno Fransson.
Allan Larsson är den mördade Tommy Larssons styvfar.
Fram till 2007 var det regeringen som fattade beslut om benådning av livstidsfångar. Leif Axmyr ser en konspiration: han är säker på att det var av hänsyn till just Allan Larsson, mångårig S-höjdare, som regeringen avslog flera av hans nådansökningar.
Allan Larsson vill inte uttala sig om Leif Axmyr, men säger i telefon att han aldrig lagt sig i fallet och heller aldrig kommer att göra det.


Leif Axmyr använder fortfarande sin Facit hellre än dator. När Leif Axmyr som 44-åring dömdes för dubbelmordet i Gävle hade han redan dömts 15 gånger och sammantaget suttit på anstalt i omkring 20 år. Foto: Christian Örnberg

Leif Axmyr hann ansöka om nåd och tidsbestämning av straffet 14 gånger innan han fick sin vilja igenom.
– Jag hoppades på ett positivt besked varje gång, men det var bara att bita ihop och kämpa vidare.
Avslagen hamnade inte i pärmen, utan dem rev han itu och slängde direkt.
Numera är det Örebro tingsrätt som beslutar om tidsbestämning. I besluten framgår hur Kriminalvården och rätten såg på risken att Leif Axmyr skulle fortsätta begå brott. Han beskrevs initialt ha en hög återfallsrisk och man betonar att hans brottslighet är starkt kopplad till alkoholintag.
En orsak till att tingsrätten gav Leif Axmyr avslag var hans fortsatta brottslighet innanför murarna. Tillsammans med Daniel Fitzpatrick var han med och grundade det kriminella gänget Brödraskapet inne på Kumla. Ett gäng som Axmyr sedan lämnade.
– Det är inget som jag vill tänka mer på, säger han nu. Jag har lämnat det bakom mig.


Vännerna Per Uno ”Putte” Fransson (till vänster på bilden) och Paul Barath har båda avtjänat långa fängelsestraff. Nu är de aktiva i Kris och har sett till att Leif Axmyr har någonstans att bo.Foto: Christian Örnberg
1996 dömdes han för att ha mordhotat en Expressenreporter som granskade fängelsegängen. Två år senare dömdes han för grov skadegörelse och narkotikabrott. 2007 dömdes han för bestickning – efter att ha bjudit personal på lunch under en permission.
– Men de sista tio åren skötte jag mig, säger han.
Vad hände? Vad blev vändpunkten?
– Det var två vänner som kom till Kumla och sa: ”Vafan, Myran, nu måste du ta det lugnt. Annars kommer du aldrig ut.” Jag insåg att jag var tvungen att sköta mig.
Leif Axmyr har på äldre dar fått också diagnosen bipolär sjukdom. Medicinen gör honom lugnare.
Trots de stökiga åren på olika anstalter tycker Axmyr att han borde ha fått komma ut mycket tidigare. Han känner sig orättvist behandlad.
– Inte på grund av själva straffet, det tycker jag är okej och något som jag förtjänat. Men att jag fick göra så oerhört många år, det tycker jag inte var korrekt.
– Titta på Flink, vad fick han?
Mattias Flink, som dömdes till livstid för mord på sju personer i Falun 1994, fick straffet tidsbestämt till 30 år och blev villkorligt frigiven efter 20. Flink beskrevs som en mönsterfånge.


Expressens Max Sohl Stjernberg intervjuar Leif Axmyr.Foto: Christian Örnberg

Leif Axmyr använder fortfarande
sin Facit Privat från 1975. Med hjälp av den och Tippex håller han kontakten med flera tidigare medfångar, exempelvis Tommy ”Slaktaren” Alexandersson, 68, som sitter på livstid för fem mord.
Tillsammans med Per Uno Fransson har Leif Axmyr köpt tio paket tandborstar som de ska skicka till ”Slaktaren”.
– Nu handlar det om att ta hand om dem som fortfarande sitter och se till så att de har det bra och kan komma ut till något slags normal tillvaro, säger Per Uno Fransson.
Men efter att ha suttit i fängelse 34 år i sträck är tillvaron som fri långt ifrån normal. Istället för att bli inlåst i en cell varje dag äger Leif Axmyr nu nyckeln till sin egen dörr.
Jag försöker vara artig och hälsa tillbaka. Det är inte så mycket att säga om det.
Triviala saker som att använda betalkort eller skicka sms är utmaningar som han ännu inte fullt ut bemästrar.
Dessutom är han en av Sveriges medialt mest uppmärksammade brottslingar. Efter frigivningen har det hänt flera gånger att människor kommit fram och hälsat. Andra stannar upp och tittar.
– Jag försöker vara artig och hälsa tillbaka. Det är inte så mycket att säga om det.
Leif Axmyrs första pensionsutbetalning efter frigivningen skickades till Lannavägen 3 – fängelset i Halmstad.
– Jag ringde till dem och sa till dem att använda min nya adress. Då sa de att jag stod skriven på Lannavägen och jag inte kan vara skriven på ett fängelse. Men de skickade den andra utbetalningen dit, lik förbannat. Det är ju inte klokt.
En annan källa till irritation är att övervakningsnämnden stoppat hans försök att få ett nytt pass. Ett beslut som Leif Axmyr överklagat till Förvaltningsrätten.
– Det är inte klokt. Efter 34 år! Jag är ju muck, jag är ju fri. Nu har jag gjort mitt straff. Om man då vill komma ut och ta en semester, och så förvägras man det.


I garderoben hänger mörka Hugo Boss-kostymer av 70-talssnitt, från tiden före Axmyrs rekordlånga fängelsestraff.Foto: Christian Örnberg

Under besöket på Gotland
i juli föreläste Leif Axmyr för intagna på ungdomshemmet Tors gård. Han nickar gillande när Paul Barath berättar om besöket.
– Det var härligt.
– Det är ju så att man kan hjälpa ungdomar att komma på rätt väg. Att hamna i fängelse är ingenting att se fram emot eller att se som något positivt. Allt som gör så att de inte hamnar där är av godo.
Leif Axmyr har levt nykter sedan 2007. Det är också ett krav för att få bostad genom Kris och för att få vara en del av organisationen.
– Skulle Leif bli full i fel läge är det som att slänga flygbränsle över stan, säger Per Uno Fransson, som arbetar som alkohol- och drogterapeut.
Jag har inte så många år kvar att spela på. Jag får försöka göra det bästa möjliga av den här tiden.
Rättsmedicinalverket, RMV, pekade ut just alkoholen som en riskfaktor vid frigivning av Leif Axmyr. RMV skriver vidare i sitt utlåtande att det finns en stor osäkerhet när det gäller att bedöma Axmyrs återfallsrisk eftersom han varit frihetsberövad så länge:
”Han saknar i princip fullständigt erfarenhet av att leva ett liv inom lagens ramar med ansvar för sin egen person. Leif Axmyr förefaller underskatta de tänkbara svårigheterna med att gå från ett långt liv i institutionsmiljö till ett liv där fullständigt ansvar för den egna personen förväntas.”
Själv säger Leif Axmyr:
– Jag har inte så många år kvar att spela på. Jag får försöka göra det bästa möjliga av den här tiden.
http://www.expressen.se/nyheter/leif-axmyrs-liv-i-frihet-efter-34-ar-i-fangelse/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar