fredag 18 februari 2011

Hög tid att svenska rättsrötan blev känd


Sverige är knappast någon bananrepublik - men inte heller en välfungerande rättsstat, skriver Per Lindeberg.

Debatten kring sexbrottsutredningen mot Julian Assange har till slut hamnat på en nivå där den blivit viktig och koncentreras på formerna för det rättsliga efterspelet.

När Julian Assanges advokat Geoffrey Robertson ifrågasätter om Assange verkligen kan räkna med att få en "fair trial" i Sverige, väcker detta närmast chauvinistiska reaktioner från svensk sida.

Statsminister Reinfeldt känner sig föranlåten att deklarera att det svenska rättsväsendet fungerar väl och antyder att Assangesidan har en suspekt kvinnosyn. På ledarsidor i svenska tidningar sluter man upp bakom statsministern och det talas om smutskastning av det svenska rättssystemet. Assange framställs som en fegis som försöker dra sig undan en rättslig prövning.

Ingenstans nämns att den brittiske advokatens farhågor i själva verket är desamma som gång på gång under det senaste decenniet kommit till uttryck i den svenska rättsdebatten just beträffande prövningen av misstänkta sexbrott.

De farhågorna har framförts av advokater, pensionerade domare, rättsvetare, journalister och samhällsdebattörer.

Varje länk i rättskedjan har berörts av denna kritik - den har gällt oprofessionella polisutredningar, dubiösa experter, åklagare med bristande objektivitet, domstolar där politiskt utvalda domare (nämndemännen) haft diskutabel kompetens för sitt ansvarsfulla åtagande.
http://www.expressen.se/debatt/1.2334691/per-lindeberg-hog-tid-att-svenska-rattsrotan-blev-kand

1 kommentar:

  1. Alla i utlandet vet vad Reinfeldt visst inte vet! Sverige lämnar ju ut folk till höger å vänster utan större anledning och denne killen vill ju Jänkarna verkligen ha.
    Assange har rätt att vara rädd , jag hade varit rädd i det läget.

    SvaraRadera