onsdag 2 februari 2011

Frågorna Thomas Bodström inte ville svara på

I samband med att jag i december frågade advokat Thomas Bodström om fallet ”Karin”, ställde jag också ett antal frågor om polisens informatörsverksamhet som Bodström i egenskap av både advokat och justitieminister på olika sätt kommit i kontakt med. Thomas Bodström uppgav i sitt mailsvar att inte hade möjlighet att besvara dessa frågor. Så här löd frågorna (Bodströms motivering följer i slutet av denna text):
 
 1. Den 28 april 2005 benådade Du i egenskap av justitieminister den uppmärksammade polisinfiltratören Peter Rätz, som uppgavs ha infiltrerat Bandidos och skötte deras kontakter med maffiagrupper i Baltikum. I nådesansökan avslöjades att Rätz jobbat i nio års tid för polisen med att infiltrera olika kriminella nätverk. Ditt beslut att benåda Rätz visade att Du som justitieminister hade total insyn i polisens informatörsverksamhet. Hur motiverade Du denna benådning?

2. I mars 2006, när chefsåklagare Pär G Lindell skulle intervjua länspolismästare Carin Götblad i samband med sin utredning av polisens informatörsverksamhet, blev Lindell uppkallad till justitiedepartementet för samtal med Din expeditionschef Nils Öberg.  Nils-Eric Schultz, antikorruptionsåklagare, har beskrivit hur han varit åklagare sedan 1977 och att han aldrig blivit uppkallad till justitiedepartementet och inte heller känner till någon kollega som blivit det, trots att han jobbat med väldigt många åklagare. Hur kommenterar Du detta förfarande?

Läs resten av punkterna

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9663&Itemid=163

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar