torsdag 10 februari 2011

-Droger för eller emot. Bla Wierup och idolen Linton


En av årets intensivaste mediedebatter har förts i kommentarsfältet på en liten blogg. Den handlar om journalistik om knark - och om det är polisen som styr perspektivet. Två svenska reportageböcker om kokain har släppts i år - och Magnus Linton - aktuell med sin bok Cocaina - gick på sin blogg till attack mot författarna till den andra boken - Kokain, av Erik de la Reguera och Lasse Wierup. Deras analys är - enligt Linton - moraliserande och ytterst villkorad av svensk polis. I kommentarfältet drabbade Magnus Linton samman med Erik de la Reguera.

Men det är framförallt Lasse Wierup, känd för böcker som Svensk maffia, som anklagas för att låta hänsynen till sina poliskällor styra journalistiken - men han var osynlig på bloggen. Bakgrunden är ett havererat boksamarbete - som det snackats en del om i journalist- och författarkretsar - där alla tre kokainboksförfattarna skulle ha skrivit en bok tillsammans - men efter ett möte på Norstedts i juni förra året - kunde Magnus Linton inte längre delta i projektet - han vägrade att lova - att i framtiden inte själv köpa de droger - som föder de kriminella nätverk som de skulle skriva om - hyckleri enligt Wierup - en bok blev två.

Lasse Truedson sammanförde de båda - och i Medierna fick man för första gången höra dem i en debatt om journalistisk etik och varför ett tänkt samarbete havererade. Och det slog gnistor redan innan vi hann sätta på micken.

Publicerat: lördag 04 september kl 13:02
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3980400 

Ljudklipp - LYSSNA
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3980400&play=2585515&playtype=Ljudklipp

Linton, Wierup, knark och trovärdighet
http://www.journalisten.se/kronika/24520/linton-wierup-knark-och-trovaerdighet

När nyheten om att ”världens första kokainbar” öppnat i Bolivia nu når Europa (Guardian 19/8) är det ett talande tecken på att en av modernitetens största berättelser – det vita pulvrets – går mot ett tragiskt, eller helt naturligt, klimax. Exakt 150 år har gått sen en tysk kemist lade fram sin avhandling om framställning av kokain och därmed rullade igång en geopolitisk story vars kapitel blir allt kortare. Bolivia, Colombia, Mexiko och nu Västafrikas svaga demokratier – det pärlband av stater som drivits till randen av kollaps av slitningen mellan å ena sidan västs galopperande efterfrågan och å andra sidan samma västs beslut att föra kriget mot narkotikan på de fattigas planhalva får numera tillskott varje år.
http://www.magnuslinton.com/2009/08/4a98f90f38908?blogtexttype=0

"Cocaina - en bok om dom som gör det" är inte ett reportage om knark som hot mot svensk ungdom, utan om efterfrågans och antidrogkrigets betydelse för pulvrets blodiga arbetsgolv; Colombia – det trasiga land som producerar 70 procent av allt kokain världen konsumerar.
http://www.magnuslinton.com/?showtitle=515

Kokain 

- Drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman

av Lasse Wierup, Erik de la Reguera

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster. 

http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2010/Var/wierup_lasse-kokain-inbunden/

 Debatt:%20Ska%20vi%20g%C3%B6ra%20cannabis%20lagligt%20i%20Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar