lördag 16 oktober 2010

Bokslut Bodström

Som justitieminister drev Thomas Bodström tuffare tag, men i valrörelsen talade han om förebyggande insatser. Hans gärning ger en bild av Socialdemokraternas nuvarande kris.

Det politiska livet i Sverige blir lite gråare när Thomas Bodström lämnar riksdagen. Han har haft en förmåga att skapa rubriker och debatt, men som politiker i opposition har han ofta slarvat och uppträtt grälsjukt.

De ständiga påhoppen på justitieminister Beatrice Ask rörande hennes bristande formella juridiska kompetens fick efter hand drag av personförföljelse.

Thomas Bodström låg till exempel bakom förslaget att tvinga telefon- och internetoperatörer i hela EU att lagra uppgifter om e-post, telefonsamtal och sms.

Direktivet om datalagring klubbades i EU, men har ännu inte blivit svensk lag. Det har hittills visat sig vara ett onödigt ingripande sätt att bekämpa gränsöverskridande brottslighet i Europa.

Bodströms framfart som hyperaktiv justitieminister bröt dessutom mot en tidigare mer humanistiskt inriktad socialdemokratisk kriminalpolitik. Kursändringen hade fullt stöd av statsminister Göran Persson, men väckte både ilska och upprördhet bland andra socialdemokrater.

När justitieminister Bodström lät bygga rymningssäkra fängelser där fångarna totalisolerades väckte det en storm av protester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar