fredag 8 oktober 2010

Bandidos, Hells Angels och andra mc-gäng som redan är etablerade i Sverige skaffar sig allt starkare fäste i Europa.

Bandidos är ett av mc-gängen som sprider sig, framför allt i östeuropa och Turkiet.

I Sverige har etableringen accelererat. De europeiska gängen är nu större än de nordamerikanska. Utbredningen sker framför allt i Östeuropa och Turkiet. 

Enligt den europeiska polisorganisationen Europol är de kriminella mc-gängen nu större i Europa, med 425 underavdelningar, än i USA och Kanada med totalt runt 300. Under de senaste fem åren har de vuxit med 120 underavdelningar i Europa. 

Etableringen av kriminella mc-gäng har accelererat snabbt i Sverige. Det handlar i första hand om HA (Hells Angels), Bandidos och Outlaws.

– Under de senaste tre åren har HA startat fem nya avdelningar i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala och en ny avdelning i Stockholm. Förr tog det dem tio år att få i gång så många nya avdelningar så kurvan stiger brant, säger Lasse Wierup, journalist, författare och expert på mc-gäng. 

En del av förklaringen är att en ny internationell mc-klubb, Outlaws, har etablerat sig i Sverige. HA:s nya avdelning i Uppsala var till exempel ett svar på Outlaws etablering där. 

Bandidos har åtta–nio avdelningar, ägnar sig mest åt våldsbrott och omsätter inte särskilt mycket pengar. Nykomlingen Outlaws, med en handfull avdelningar, beskriver Wierup som att den består i huvudsak av "vanliga familjefäder" och de utgör enligt hans uppfattning ännu inget kriminellt problem. 

Polisens reaktiva sätt att arbeta gör att man har lättast att ingripa mot våldsbrottslingarna inom Bandidos. HA är mera livskraftigt och svårast att bekämpa.

– Att polisen har börjat samarbeta med andra myndigheter som Skatteverket och kronofogden har gjort livet jobbigare för gängmedlemmarna. Man skyddar också utpressningsoffer mer nu än tidigare. Men man borde kanske jobba mera proaktivt (förebyggande), säger Wierup. 
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1260907/Mc-gangen-sprider-sig-i-Europa.html 

Bandidos, Hells Angels och andra mc-gäng som redan är etablerade i Sverige skaffar sig allt starkare fäste i Europa. Utbredningen sker framför allt i Östeuropa och Turkiet.

Hydfors är chef för GOB-grupperna (aktionsgrupper som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten). Han prisar samarbetet mellan polis och andra myndigheter inom dess ram.

–Gängmedlemmarna får problem när kronofogden kommer och tar deras fastigheter, motorcyklar och guldkedjor, säger han.

Hydfors tror på en fortsatt ökning av mc-gängen och anser att det största problemet är den illojala konkurrens de utövar genom bland annat svart arbetskraft som drabbar skötsamma företag.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/mc-gangen-sprider-sig-1.1185079

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar