onsdag 5 maj 2010

Posörerna i stadshuset

Eskilstuna kommun ger sig inte. Förvaltningsdomstolen förklarade för två veckor sedan att det är i strid med grundlagen att porta människor från krogen på grund av att de bär kläder som kan kopplas till kriminella grupper. Men kommunen ämnar frimodigt testa lagens gränser tills det tar stopp och snickrar därför just nu på överklagandet.

När det sedan kommer till den lovvärda intentionen att skapa tryggare krogmiljöer, är tilltaget ändå inte särskilt verkningsfullt. Det är bara en rekommendation och krogar som inte följer den kan inte straffas. Alltså utgör inte rekommendationen den hjälp att våga stänga dörren för vissa individer som kommunen tänkt sig.

Försöken att förbjuda uttryck för grupptillhörighet är också lönlöst av en annan anledning. Den som vill visa samhörighet med en viss miljö kan lätt göra det även om några bokstäver klippts bort från västryggen.

Kampen mot den organiserade brottsligheten förs bäst på andra sätt än genom de poser som kommunen just nu ägnar sig åt. Att försvåra den parasitära tillvaro som en del gängmedlemmar för, är ett långsiktigt arbete som kräver betydligt mer än att förbjuda vissa kläder och symboler. Det kan till exempel handla om att bättre samordna kontroller och myndighetsutövning av olika slag, och kräva förklaringar av dem som lever över sina lagligt förvärvade tillgångar.

http://ekuriren.se/ledareasikter/ledare/1.667048

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar