tisdag 11 maj 2010

Ny bok ska bekämpa organiserad brottslighet

Fler än polisen måste bidra till att minska den organiserade brottsligheten. DN.se ställer 3 frågor till Lars Korsell, enhetschef Brottsförebyggande rådet. På uppdrag av regeringen tillsammans med Sveriges kommuner och Landsting ger man ut en handbok för lokala aktörer, politiker och kommunala förvaltningar.

– Organiserad brottslighet beskrivs ofta som någonting overkligt. Man tänker på stora allvarliga saker, polisfrågor. Men egentligen handlar det om handel. Människor efterfrågar varor som den organiserade brottsligheten är beredd att erbjuda. Billigare cigaretter eller sprit, sex eller olagligt spelande.

– Ja, det kan man säga. Kommunerna är väldigt aktiva när det gäller synlig brottslighet. MC-gäng och liknande, de som uppenbart utmanar allmän ordning. Då agerar man verkligen.
Däremot är man mindre observant på den brottslighet som inte riktigt stör. De som säljer narkotika eller sex vill ju att det sker på ett diskret sätt och då blir det inget tryck, ingen opinion. Brottsligheten får leva sitt eget liv och frodas. Där uppmanar vi till större arbete.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-bok-ska-bekampa-organiserad-brottslighet-1.1092127

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar