onsdag 19 maj 2010

Krögare ska porta gängmedlemmar

Kroggäster i Göteborg som bär västar med koppling till kriminella måste vända i dörren.

Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen om nya riktlinjer för alkoholservering i Göteborg.
GP har tidigare berättat om förslaget om att porta västburna kroggäster där det tydligt framgår att de sympatiserar med kriminella gäng.

Kommunstyrelsen är överens om ett förbud. Det betyder att restauranger inte ska tillåta ”den speciella dresscode, till exempel västar med emblem, som förekommer inom organisationer med huvuddelen dokumenterat straffade medlemmar”.

Eskilstuna kommun fattade ett liknande beslut förra året, men en dom slog nyligen fast att ett sådant förbud strider mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Det tar inte Göteborgs kommun hänsyn till.

- Vi vet inte om den här delen i våra alkoholriktlinjer håller juridiskt och om det går att tillämpa i krogmiljö. Men vi ser det som stöd för krögarna och vi vill testa, säger kommunalrådet Dario Espiga (S).

Vilka kriminella gäng med västar som inte får komma in ska diskuteras med Kunskapscentrum för organiserad brottslighet. Hells Angels och Bandidos är exempel på organisationer det kan handla om.

Läggs inte ett stort ansvar på krögarna som ska säga nej till dessa kroggäster?

- Tillståndsenheten får utarbeta hur man ska jobba med den här frågan. Men man kan tänka sig att krögare ringer polisen om de känner sig otrygga innan de själva måste säga nej till någon att komma in, säger Dario Espiga.

I Göteborgs krogvärld är åsikterna delade om västförbudet. Christer Johansson är ordförande för Sveriges Hotell & Restaurangföretagares regionförening i Västsverige. Han tycker beslutet är "knepigt."
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.372587-krogare-ska-porta-gangmedlemmar 

PROTEST mot VÄSTFÖRBUD PÅ KROGEN OCH I KOMMUNENS LOKALER

http://www.facebook.com/group.php?gid=264458685879

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar