torsdag 20 maj 2010

Göteborg vill stoppa mc-västar på krogen


Göteborgs kommun försöker nu stoppa gängkriminella att gå på krogen genom att förbjuda typisk gängkriminell klädsel som mc-väst
- Vi gör det som ett stöd för krögarna, säger kommunalrådet Dario Espiga (S).

Kommunstyrelsen beslutade i går om nya riktlinjer för alkoholservering i Göteborgs Stad.
En viktig ändring i riktlinjerna är ett försök att stoppa gäster som tillhör kriminella gäng genom att förbjuda så kallade mc-väst.
Men att helt enkelt förbjuda mc-västar på krogen är inte förenligt med grundlagen, enligt en dom Förvaltningsrätten i Södermanland.

Frågan är då hur man ska kunna hålla koll på om en gäst tillhör en "organisation med huvuddelen dokumenterat straffade medlemmar".
- Om den enskilda personen är dömd eller ej är ointressant, det är kopplingen det handlar om, säger Dario Espiga. Det finns ingen juridiskt hållbar beskrivning av kriminella gäng. Därför skriver vi så här.

- Det här ska ses som en av alla åtgärder vi gör i arbetet med att komma åt de kriminella gängen, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP).
Skrivningen ger alltså möjligheten att avvisa gäster med "kriminell klädkod" och följer inte restaurangen regeln kan alkoholtillståndet dras in.
- Men en sådan beslut måste ändå prövas i länsrätten, säger Dario Espiga.

http://gt.expressen.se/nyheter/1.1994360/goteborg-vill-stoppa-mc-vastar-pa-krogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar