tisdag 15 september 2009

Idag inleddes förhandlingarna i hovrätten mot Torgny Jönsson. Åklagaren vill skärpa Jönssons straff

Den första rättegångsdagen av tio i hovrätten började med formella frågor - advokaters och åklagares scheman kontrollerades. Men också att Jönsson har andra åtaganden. Han ska vittna i den pågående domstolsgranskningen av förre HA-ledaren Thomas Möllers skatteärende.

Åklagare Lars Olson inledde med att slå fast att Torgny Jönsson följer en över hundra år gammal variant av investeringsbedrägerier. I kriminologin används begreppet Ponzi-upplägg, efter bedragaren Charles Ponzi som gjorde metoden känd i USA på 1920-talet:

* Huvudmannen ber investerare ställa upp med pengar för att få igenom en större affär.

* Det börjar med små summor och investerarna får snabbt igen vinst.

* Men vinsten finansieras med andra investerares pengar.

* De som satsade i första ledet lockas nu att sätta större summor och de som satsade i andra ledet kan då få igen sin första insats.

* Systemet måste hela tiden växa - locka fler investerare - för att inte krascha.

– Men till slut kollapsar ett sånt här system under sin egen tyngd, säger åklagare Lars Olson.

Investerarna har lockats med ständiga löften om en snar utbetalning av den stora vinsten - i potten fanns 113 000 000 000 (113 miljarder) kronor, som skulle delas.

Jönsson tvingades lägga omkring 200 000 kronor i månaden på säkerhet - hans familj hade skydd dygnet runt.

Han hade med andra ord enorma kostnader för sitt eget och familjens uppehälle. Bevisligen har också pengar flödat från de hederliga investerare som nu vittnar mot Jönsson till en mängd kriminella - dels knarkbrottslingar i Malmö, men även - åter med åklagarens ord "till Hells Angels och till den så kallade Juggemaffian i Stockholm, ett nätverk av kriminella från Balkan".
http://sydsvenskan.se/sverige/article550224/Aklagaren-vill-skarpa-Torgny-Jonssons-straff.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar