fredag 6 maj 2016

De olösta morden i mc miljön

Köpenhamn, december 2011:Jan "Clark" Jensen, 53 år, är en av de spårlöst försvunna män med anknytning till Hells Angels som polisen misstänker har mördats. Jan "Clark" Jensen var tidigare medlem i Hells Angels men bytte på 1990-talet lojalitet och gick över till ärkerivalerna Bandidos.

I december 2011 hittades hans hyrbil utbränd i ett skogsområde utanför Köpenhamn. Kort därefter upptäckte man att hans pass var försvunnet. Enligt polisuppgifter i Danmark är han mördad, men hans kropp har inte hittats.

Tidigt på morgonen den 17 juni 2012 hittas Steen Damkjær död - skjuten i sin lastbil.
Han var högt uppsatt ledare i mc-klubben Outlaws - och misstankarna riktades snabbt mot konkurrenterna i Hells Angels. Men den eller de som dödade den 53-årige lastbilschauffören ställdes aldrig till svars.

– Svårigheterna är tysthetskulturen. Det är den absolut främsta orsaken - de som är delaktiga är fruktansvärt obenägna att säga någonting överhuvudtaget. De håller bara tyst, säger Patrik Andersson, kommissarie på regionala underrättelseenheten i region syd.

Men det finns fler orsaker till att mordet på Steen Damkjær bara ett av många mord i mc-miljön som är ouppklarade.
Steen Damkjær var på väg hem till Trelleborg i sin säregna Kenworth-lastbil. Han hade kört hela dagen och när det framemot kvällen blev dags för vila parkerade han ekipaget vid ett motell på Hallandsåsen och gick in för att kolla på en fotbollsmatch. Vid 22.30-tiden återvände han till lastbilshytten för att lägga sig och sova.

Några timmar senare, tidigt på morgonen den 17 juni, hittas han skjuten i sin lastbil.

Inblandad i konflikt

Damkjær högt rankad ledare i mc-klubben Outlaws, en klubb som år 2012 låg i blodig konflikt med Hells Angels. Bara några månader tidigare hade Outlawsledaren Jörgen Lindskog mördats utanför Ronneby, ett dåd som tre personer med HA-koppling senare döms för. Även i fallet Steen Damkjær riktas misstankarna snart mot Hells Anglels och bara någon dryg vecka efter mordet grips fyra män med anknytning till HA. Men där tar det stopp - de bevis polisen får fram räcker inte och de fyra släpps.
Den 30 september 2015 flyttas fallet över till polisens grupp för olösta mord - kalla fall-gruppen.

Välorganiserade klubbar

Patrik Andersson är kommissarie på regionala underrättelseenheten och expert på brott i den kriminella mc-miljön. Enligt honom är tystnaden det största problemet för polisens utredare - misstänkta och offer pratar helt enkelt inte med polisen. Den som pratar riskerar att uteslutas ur klubben i "bad standing" - eller något ännu värre.
– De är rädda för repressalier. Pratar man med oss ses man som en tjallare. Det har vi sett ett antal gånger, säger Patrik Andersson.

Men det finns fler svårigheter när det gäller att utreda grova brott i mc-miljön. En är att klubbarna är välorganiserade med god logistik kring bland annat vapen



– De tar även till vara på alla förundersökningar för att se vad som har hänt när folk har blivit fällda och friade. Vi har också insett att man använder förundersökningar för att bedriva sin egen underrättelseverksamhet - man vill se vad respektive person har sagt och om det är någon som sagt för mycket. Och man vill dra lärdomar - inte bara vad gäller de grova våldsbrotten utan även narkotikabrotten, säger Patrik Andersson.

Finns undantag

Även om det finns flera mc-klubbar är det Hells Angels och Bandidos som är de bäst drillade, enligt Patrik Andersson. Även när det kommer till att "tjalla" på konkurrenterna väljer man ofta att hålla tyst.
– De tydligaste exemplen är under det så kallade stora skandinaviska mc-kriget där det var ett antal mord. De sitter säkert på lösningar på vem som kan ha gjort det, och vissa av vedergällningsattackerna var säkert riktade mot förövarna.

– De har den kulturen: de säger att de ska lösa det själva. De ställer sig utanför lagen och tar lagen i egna händer, säger Patrik Andersson.

Ett undantag finns dock: när tredje part - civila medborgare utanför den kriminella miljön - drabbas.
– Fördelen där är att vi kan få uppslag och tips. Ofta från allmänheten men var vissa tips kommer från det vet man inte. När tredje part blir drabbad har vi bättre förutsättningar för att lyckas.

Du menar att tipsen kan komma från klubbarna själva?
– Det kan vara så ja.
– Deras intressen skadas när alla blir emot dem. Det är därför både Hells Angels och Bandidos gärna undviker konflikter, för konsekvensen blir att det ropas efter hårdare tag och ökade befogenheter till polisen.

Men även om det som i några fall har gått över två decennier är hoppet inte ute för anhöriga som vill få svar på frågan med vad som hänt deras nära.
– Polisen har blivit betydligt bättre i och med att vi jobbar med så kallade kalla fall, det kommer uppslag i många mord som man följer upp. Och i vissa av de här morden har vi inte ens funnit kropparna, gör vi det så kan kropparna i sig ge oss de ledtrådar vi behöver.

Ytterligare en utveckling som talar till polisutredarnas fördel är att lojaliteter i dag i högre grad skiftar i mc-världen.

– När nya klubbar startar upp, till exempel Outlaws, har vi medlemmar som varit med i Bandidos och Hells Angels och helt plötsligt är de i ett nytt gäng. Det är något som kommit de senaste fem-tio åren. Det är inte lika hårt som det var tidigare: lojaliteterna förändras och vad det kommer att innebära med avseende på de här morden det vet vi inte, säger Patrik Andersson.
http://www.expressen.se/kvallsposten/den-olosta-morden-kring-mc-gangen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar