tisdag 7 februari 2012

Kriminella företag mutar sig in på svenska byggen

Mutor till byggcheferna – så får kriminella företag kontrakt på byggen i Sverige. Det skriver tidningen Byggnadsarbetaren som har synat byggbranschens skuggfigurer. Enligt källor till Brå är mutor ofta enda vägen till ett kontrakt på den svenska byggmarknaden.

Facktidningen Byggnadsarbetaren har granskat de svarta pengarna på den svenska byggmarknaden. Tidningen har bland annat visat att en byggchef på byggföretaget Lindqvist Bygg har tagit emot mutor under tio års tid för att underentreprenörer ska få kontrakt med företaget.

I huvudsak har det handlat om bemanningsföretag som hyr ut arbetskraft svart. För att få hyra ut svartarbetare till byggföretaget sägs byggchefen ha tagit emot 8–10 kronor per timme och arbetare.

Enligt myndighetspersoner som Brottsförebyggande rådet (Brå) talat med är byggbranschen är den sektor inom näringslivet där svartarbetet är mest organiserat och kvalificerat. I en rapport som Brå publicerade i fjol berättar kriminella personer som intervjuats att mutor inom det organiserade svartarbetet ett måste för att få ett kontrakt.
http://www.svd.se/naringsliv/kriminella-foretag-mutar-sig-till-byggen_6826945.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar