torsdag 10 februari 2011

”TV4 har förstört min sons framtid”

16-åring hängdes ut som kriminell – nu rasar hans mamma mot kanalen

Huvudpersonen låg på en tolvårings nivå mentalt.
En av hans intervjuade kamrater var bara 16 år.

Ändå anser TV4 att de skulle hängas ut som kriminella gängmedlemmar.

– Det är fruktansvärt, de har förstört hans framtid, säger 16-åringens mamma.
Erik, 21, dog ett par dagar efter att programmet ”Svensk maffia” sänts. Hans anhöriga tror att programmet kan ha utlöst självmordet. 

– Han förstod inte, utifrån sin grava ADHD och utvecklingsstörning, vad han var utsatt för, säger fosterpappan som beskriver att Erik befann sig på en tolv-årings nivå intellektuellt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8543364.ab 

Den som sonat sitt brott bör få en ny chans

Media förstör för många människor då de publicerar namn och bild på brottslingar och hänger ut männsikor, även dem som avtjänat sitt straff. Har de inte rätt att få vara ifred om de sonat sitt brott?
Jag har tidigare skrivit en artikel om detta, "Media förstör liv i jakten på lösnummer och tittarsiffror", men det slutade nästan med personangrepp mot mig och jag var tvungen att stänga av kommentarsfunktionen. Nu gör jag ett nytt försök, men med en annan vinkling.

Det senaste året har vi fått läsa om olika slags mord och om personer kopplade till morden. Den ena artikeln handlade om en hög kommunaltjänsteman som för över tjugo år sedan dödade sin dåvarande sambo. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och blev utsläppt några år efteråt. Media fick på något vis tag på denna smaskiga historia och hängde ut honom utan tanke på att han hade barn i ett nytt förhållande och en fru som kanske var helt ovetande om hans förflutna. Han hade, vad jag vet, inte begått några brottsliga handlingar efter denna händelse.

Jag vill även skriva om den 21-åring som tog sitt liv efter att ha varit med i Tv4:as program Svensk maffia. Han hade varit uppe på redaktionen med ett brev där han bad dem att inte sända det avsnitt han medverkade i, och ändå gjorde de det. Om man försöker att göra något av sitt liv, så måste man väl få den chansen, allra helst om man egentligen inte förstår konsekvenserna av sitt handlande? Nu tänker ni säkert "han var väl myndig och kunde förutse själv vad som kunde hända?" Men enligt fosterföräldrarna så hade han ett psykiskt handikapp som gjorde att han var oförmögen till det.

Det finns många fler som jag skulle vilja skriva om. Till exempel killen som troligen dödade sin sambo uppe i norr, men som blev frikänd eftersom han hela tiden nekade och polisen och åklagarna inte kunde få fram tillräckliga bevis för att fälla honom. Frågan är, om han var oskyldig, hur mycket har skriverierna skadat honom? Om han var skyldig, skulle han då inte ha hamnat på anstalt och kommer han att döda igen?

Många som dödat någon byter namn då de sitter på anstalt eller efteråt. Troligen för att deras namn förknippas med brottet de begått. Men om man har avtjänat sitt straff, har man då inte rätt att få vara ifred från media och deras snokande?

Det är en svår fråga. Jag skulle till exempel inte vilja ha en pedofil i närheten av mina barn, men vem är det som säger att en brottsling som blivit dömd en gång kommer att begå brott igen och varför publicerar media deras nya namn?

Detta är ett svårt ämne, var går gränsen för personangrepp?  

Susanne Lundell, En engagerad mamma och farmor 

http://www.sourze.se/Den_som_sonat_sitt_brott_b%C3%B6r_f%C3%A5_en_ny_chans_10740101.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar